blog

Leren loont, dus kom in beweging

Persoonlijke ontwikkeling

Straks kunnen we digitaal een persoonlijk budget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. De ministers van SZW en OCW willen dat meer werknemers inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt, zo schreven zij onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Een mooie stap, want leren loont.

Leren loont, dus kom in beweging

Je kiest uit een breed scala aan opleidingen en na goedkeuring ga je aan de slag. Vooral als je een zwaar beroep hebt of als je in een krimpsector werkt kun je je zo laten omscholen, is het idee. Gaat dat werken?

Werknemers zijn niet in beweging te krijgen

Eerder bleek uit diverse onderzoeken dat de werknemers in ons land niet in beweging te krijgen zijn. Menig medewerker heeft nog niet door hoe sterk zijn vak-
gebied verandert – vooral door digitalisering. Amper tien procent van hen wil zich scholen voor kennisverbreding. En een kwart om de kennis in de huidige baan bij te spijkeren. Meer niet. Oorzaken van deze lage aantallen zouden zijn: de zorg voor het gezin, gebrek aan steun van de werkgever of problemen met de gezondheid.

Dat is jammer. Want uit ander onderzoek blijkt dat korte opleidingen een positief effect hebben op het verzuim en de energie in een team. Je zou denken: dat is een mooie kans voor de oudere werknemer om vitaal te blijven. Maar helaas: 73 procent van hen volgt helemaal geen opleiding. En ook 57 procent van de jongeren onderneemt niets op dit vlak.

> LEES OOK: Persoonlijke ontwikkeling: 3 tips om meer te leren

Persoonlijke aanpak en communicatie zijn sleutels

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hierover wel goed nadenken en erin slagen hun medewerkers mee te krijgen. Sleutel hierbij is een persoonlijke aanpak en communicatie over waar de werkgever over een aantal jaar wil staan. Want wat voor werknemers denkt hij in de toekomst nodig te hebben en wat is er nodig om dit te realiseren? Dit plaatje moet natuurlijk wel realistisch zijn en passen bij de verschillende generaties. Ook veilig en gezond werken hoort daarbij.

Leren loont, kijk maar naar de aanpak bij SABIC

In nummer 7/8 van Vakblad Arbo leest u hoe ze dat aanpakken bij SABIC in Bergen op Zoom. Wat valt er bijvoorbeeld te leren van incidenten? En welke vorm van leren past daar eigenlijk bij? Zo zie je bij leren op de werkplek in groepsverband meteen hoe het geleerde werkt en wat er verder nodig is. Luisteren naar elkaar is cruciaal. En dat motiveert pas echt!

Wie weet biedt zo’n aanpak ook inspiratie voor werknemers om zich in brede zin te ontwikkelen, met of zonder subsidie. Zo zetten we toch kleine stapjes vooruit. Maar ieder stapje telt toch?

De redactie van Arbo>> wenst u een mooie vakantie!

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel