nieuws

Persoonlijke ontwikkeling: 3 tips om meer te leren

Persoonlijke ontwikkeling

Denkt u weleens: ik doe niks aan mijn persoonlijke ontwikkeling? U bent niet de enige. Uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers blijkt dat een op elke drie werknemers met hetzelfde probleem kampt.

Persoonlijke ontwikkeling: 3 tips om meer te leren

Het ligt niet aan de tijd, middelen of de vrijheid. Ook de voorwaarden die de werkgever stelt om een opleiding of training te volgen, zijn voor 90 procent van de medewerkers geen belemmering. En toch denkt een op elke drie werknemers: ik doe zelf niks aan mijn persoonlijke ontwikkeling. De andere 65 procent volgt opleidingen of trainingen (53%), leest vakliteratuur (27%) en leest artikelen op externe websites (18%) om zijn vakkennis te vergroten.

Moet de werkgever zorgen dat u op de goede plek zit?

Bijna de helft van de medewerkers (46%) vindt het belangrijkste aan persoonlijke ontwikkeling dat de werkgever zorgt dat zij goed op hun plek zitten. Met andere woorden: dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Medewerkers verwachten dus inzet op basis van hun talenten door hun werkgever. Dit vinden zij zelfs nog belangrijker dan ondersteuning om opleidingen of trainingen te volgen. Bij ruim twee van elke drie medewerkers doet de werkgever dat inderdaad ook.

> BEKIJK het onderzoek van Raet

Maar die werkgever vindt dat steeds lastiger worden

De juiste m/v op de juiste plek, dat is dus wat de werknemer wil en verwacht van zijn werkgever. Maar werkgevers op hun beurt verwachten dat het steeds lastiger wordt om daarvoor te zorgen. Van die werkgevers denkt 40 procent dat talent binden en behouden een netelige kwestie wordt. Tegelijkertijd zien werkgevers steeds meer risico’s, omdat werknemers andere competenties moeten hebben en omdat het personeel veroudert. Talent vinden en binden en de persoonlijke ontwikkeling van huidig personeel staan dan ook hoog op de prioriteitenlijst van organisaties.

Jarenlang gehamer op belang persoonlijke ontwikkeling

Dat een op elke drie werknemers zo’n passieve instelling blijft houden, is opvallend. Er wordt immers al jarenlang gehamerd op het belang van persoonlijke ontwikkeling. En werkgevers geven al net zo veel jaren aan dat zij mondiger, zelfstandiger werknemers willen. Het wensenlijstje van werkgevers is dus al jarenlang hetzelfde. Net als de passieve rol van veel werknemers bij hun persoonlijke ontwikkeling … Oké, dus wat nu?

> LEES OOK: Eigen ontwikkeling, daar moet u zelf aan werken

Hoe aantrekkelijk zijn en blijven op de arbeidsmarkt?

Voor wie het toch even kwijt is, stipt Peter Kuijt, Kennismanager Talentmanagement bij Raet, het belang aan van eigen ontwikkeling: “Om als medewerker aantrekkelijk te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt is het belangrijk om continu nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Alleen meedrijven op een aantrekkende arbeidsmarkt is op langere termijn niet voldoende. Ook voor de werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers zich altijd verder ontwikkelen. Er wordt verwacht dat medewerkers flexibel zijn en willen leren om zo inzetbaar te zijn en blijven voor de organisatie. Hiernaast is het voor de medewerker en de werkgever slim om te focussen op sterke vaardigheden en talenten van de medewerker.”

> LEES OOK: Lang leven leren

3 tips om te enthousiasmeren om weer (of meer) te leren

‘Slim om te focussen op sterke vaardigheden en talenten.’ Ga er maar aanstaan. Hoe stimuleert een werkgever deze houding bij zijn werknemers? Hoe pakt een werknemer dit taakje effectief op? Drie tips.

1. Benadruk de voordelen
Hou geen donderpreken, kom niet aanzetten met afschrikwekkende voorbeelden van mensen die in de goot zijn beland omdat ze hun persoonlijke ontwikkeling negeerden. Wilt u mensen motiveren om iets wel te doen, zoals werken aan de persoonlijke ontwikkeling of een scholing volgen? Weet dan dat u veel meer bereikt door het positieve resultaat daarvan te benadrukken (de beloning) dan door te benadrukken hoe ellendig iemands leven zal worden als hij dat niet doet (de bestraffing).

2. Doe het gericht
Wie een cursus of opleiding wil volgen, kan het beste advies vragen aan zijn netwerk. En dan vooral aan de mensen die al werken in de richting die u op wilt. Vraag ze wat zij moesten doen om succes te hebben in hun werk en welke vaardigheden een goede sollicitatiekandidaat volgens hen zou moeten hebben. De meeste mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te praten. Misschien is het wat veel om in een keer te bereiken. Opdelen in stappen die u dichter bij het einddoel brengen is dan een heel motiverende oplossing.

3. Ga er snel mee aan de slag
Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: u ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die u nodig hebt. Zo blijft u inzien dat ontwikkelen nut heeft.

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl

 

> TIP: de opleiding Strategisch adviseren

Reageer op dit artikel