nieuws

Creatiever werken? Het lukt met deze 10 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Wilt u het met uw werk eens over een andere boeg gooien? Bent u op zoek naar nieuwe inspiratie voor oude taken? Naar meer variatie misschien? Of houdt u binnenkort een presentatie waarvoor u een frisse insteek zoekt?

Creatiever werken? Het lukt met deze 10 tips

De volgende 10 tips van werkplektrainer en professional organizer Karen Visser helpen u vast op weg naar creatiever werken. Kies uit die tips één of meer zaken uit die u aanspreken. En kijk daarna wat ze u opleveren.

Met 10 tips aan de slag voor creatiever werken

1. Noteer creatieve invallen

Houd een boekje bij de hand voor creatieve invallen. In dat boekje noteert u alle dingen waarvan u denkt ‘daar kan ik misschien nog eens wat mee’. Gelikt? Digitaal? Helemaal niet nodig! Google maar eens op ‘Bullet Journal’. Waar het bij dit punt om draait, is dat uw boekje een vaste plek biedt aan uw ideeën.

2. Laat vaste vormen los

Laat het vaste template voor notulen van overleggen een keer los. Maak daarvoor in de plaats eens een verslag in de vorm van een mindmap. Zo’n andere verslagvorm maakt dat u bewust bezig bent met hoofd- en bijzaken. En door die aanpak legt u misschien zomaar heel andere verbanden.

3. Doe het eens anders

Vul uw pauze eens totaal anders in. Hoe u dat doet? Wat dacht u van een andere lunch, een andere tafel, andere gesprekspartners of een combinatie daarvan? En gaat u tussen de middag altijd naar buiten? Dan blijft u nu een keer binnen. En andersom. Of u maakt van uw wandelroute tussen de middag een puzzeltocht, alleen of met collega’s.

4. Zoek ‘onlogische’ gesprekspartners

Leg uw grootste werkuitdaging eens voor aan een ‘onlogische’ gesprekspartner. Want misschien heeft Marlies van de financiële administratie wel een briljante suggestie voor de aanpak van uw RI&E. Of is Tom van Sales precies de man om u op het spoor te zetten van een betere arbo-app …

5. Verander van omgeving

Verzamel een aantal taken die u offline op een computer kunt doen (zoals het verslag van de toolboxmeeting). Kies vervolgens een plek die u aanspreekt: een park, een terras, een koffiebar die is ingericht op flexwerkers. Want verandering van omgeving zou u zomaar een boost kunnen geven.

6. Organiseer een brainstorm

Organiseer een overleg met collega’s van uw organisatie om met elkaar te brainstormen over die grote uitdaging die u samen heeft. Verdiep u als voorbereiding daarop in brainstormtechnieken (zoals divergeren-convergeren, vrije associatie of bloemassociatie).

7. Verander uw werkplek

Heeft u nog een vaste werkplek? Zet uw bureau dan eens anders neer, verschuif wat meubilair … Kijk vervolgens of er stoorzenders zijn (nee, niet die ene collega) die u kunt lozen, zoals rommel, postbakjes of een vervelende lichtinval op uw beeldscherm.

8. Maak een tekening

Maak eens een tekening, zonder van tevoren te bedenken waarvan of hoe die eruit moet zien. Wat er spontaan op papier komt kan u weleens verrassende inzichten geven.

9. Maak uw hoofd leeg

Maak uw hoofd leeg aan het einde en/of begin van elke werkdag. Dus noteer dilemma’s, zorgpunten, losse eindjes, to do’s … Daarmee bespaart u denkkracht en energie die u anders moet inzetten om dingen te onthouden.

10. Noteer positieve dingen

Noteer op een vel alle dingen in uw werk waarover u tevreden bent, waar anderen blij van werden of waar u om een andere reden graag aan terugdenkt. Dat geeft inspiratie en energie!

Bron: managementsupport.nl

Reageer op dit artikel