nieuws

Zo wordt u de medewerker die iedereen wil

Persoonlijke ontwikkeling

Een op elke drie werknemers doet zelf niks aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Die andere twee volgen opleidingen of trainingen en lezen vakliteratuur en artikelen om hun vakkennis bij te houden en te vergroten. Bij welke groep hoort u? En hoe wordt u de medewerker die iedereen wil? Drie tips.

Zo wordt u de medewerker die iedereen wil

Dat een op de drie werknemers zo’n passieve instelling blijft houden, is opvallend. Want er wordt al jarenlang gehamerd op het belang van persoonlijke ontwikkeling. En het wensenlijstje van werkgevers is ook al jarenlang hetzelfde: de medewerker die iedereen wil, is mondig en zelfstandig … Oké, dus wat nu?

Hoe blijft u de medewerker die iedereen wil?

Peter Kuijt, Kennismanager Talentmanagement bij Raet, onderstreept het belang van eigen ontwikkeling: “Om als medewerker aantrekkelijk te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt is het belangrijk om continu nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Alleen meedrijven op een aantrekkende arbeidsmarkt is op langere termijn niet voldoende. Ook voor de werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers zich altijd verder ontwikkelen. De medewerker die iedereen wil is flexibel en wil leren om inzetbaar te zijn en te blijven voor de organisatie. Hiernaast is het voor de medewerker en de werkgever slim om te focussen op sterke vaardigheden en talenten van de medewerker.”

> LEES OOK: Lang leven leren

3 tips om weer lekker te laten (of gaan) leren

“Slim om te focussen op sterke vaardigheden en talenten.” Ga er maar aanstaan. Hoe stimuleert een werkgever deze houding bij zijn werknemers? En hoe pakt een werknemer deze taak slim op? Drie tips.

1. Benadruk de voordelen
Hou geen donderpreken, kom niet aanzetten met afschrikwekkende voorbeelden van mensen die in de goot zijn beland omdat ze niks aan hun persoonlijke ontwikkeling deden. Wilt u mensen motiveren om iets wel te doen, zoals werken aan de persoonlijke ontwikkeling of een scholing volgen? Weet dan dat u veel meer bereikt door het positieve resultaat daarvan te benadrukken (de beloning) dan door te benadrukken hoe ellendig iemands leven zal worden als hij dat niet doet (de bestraffing).

> LEES OOK: Het gas erop na een schouderklop

2. Doe het gericht
Wie een cursus of opleiding wil volgen, kan het beste advies vragen aan zijn netwerk. En dan vooral aan de mensen die al werken in de richting die u op wilt. Vraag ze wat zij moesten doen om succes te hebben in hun werk en welke vaardigheden een goede sollicitatiekandidaat volgens hen zou moeten hebben. De meeste mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te praten. Misschien is het wat veel om in één keer te bereiken. Opdelen in stappen die u dichter bij het einddoel brengen is dan een heel motiverende oplossing.

> LEES OOK: Word in 5 stappen een effectievere risicomanager

3. Ga er snel mee aan de slag
Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: u ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die u nodig hebt. Zo blijft u inzien dat ontwikkelen nut heeft.

> LEES OOK: Levensecht risico’s beleven met virtual reality

 

> TIP: Een van onze opleidingen iets voor u? ;-)

Reageer op dit artikel