artikel

Meer diversiteit, meer innovatiekracht

RIE

Het maakt operationeel directeur Luc Westdorp van de pluimveemestverwerker BMC Moerdijk niets uit waar ze geboren zijn en wat het geslacht, de geaardheid of de leeftijd is van zijn werknemers. Sterker, diversiteit is goed voor de innovatiekracht van het bedrijf.

Meer diversiteit, meer innovatiekracht

Westdorps bedrijf, dat hij samen met zijn 62-jarige collega en algemeen directeur Kees de Regt leidt, is dan ook bewust divers.

Meer nationaliteiten, bredere blik

De operationeel directeur, zelf Belg, vertelt dat het hem jaren heeft gekost om de Nederlanders te begrijpen. Hij meent dat Belgen meer gemeen hebben met de zuidelijke Europese landen, terwijl Nederlanders in cultureel opzicht meer lijken op de Duitsers. “We hebben medewerkers uit Polen, Slowakije, Portugal, ik ben Belg. Dat zorgt voor meerdere visies. Het is niet zo bekrompen. Als één nationaliteit de overhand krijgt, ben je al snel raar als je net iets afwijkt. Bij ons vallen kleine verschillen niet op. Dat zorgt voor een bredere blik en ook voor meer creativiteit en innovatie.”

Vier de verscheidenheid

Culturele verscheidenheid heeft nog een voordeel, meent Westdorp: mensen hebben net een stapje extra moeten zetten om in het buitenland aan de slag te kunnen. En zij zetten dat stapje dus ook in hun werk en in hun privéleven. Zo volgt de Poolse medewerker om hogerop te kunnen een cursus Nederlands die – voor wat hoort wat – door BMC Moerdijk wordt betaald. Ook de inbreng van vrouwen weet hij te waarderen. Er werken er zeven in zijn bedrijf, best veel voor een technische organisatie. Mannen denken alles beter te kunnen. In de praktijk is dat niet zo. In processen en projecten hebben vrouwen meer oog voor het menselijke aspect in veiligheidsrisico’s en verzamelen en bewaken zij cijfers op een andere manier.”

Leeftijd speelt geen rol

Leeftijd? Geen issue bij BMC. Het bedrijf probeert in ieder geval maatwerk te leveren. Al lukt dat niet altijd. Westdorp: “Wij kunnen en willen geen extra functies creëren voor mensen die bijvoorbeeld het werk niet meer aankunnen. We maken die medewerkers geen ‘manager Lege Zolder’. Maar we kijken wel naar de individuele behoeftes.” En het leeftijdsverschil tussen mensen speelt een positieve rol in de productiviteit van de organisatie. “Ouderen hebben iets meer moeite om up-to-date te blijven als het om technische innovatie gaat. Jongeren missen dan weer de ervaring van eerdere vernieuwingen. Samen krijg je een uitstekende mix.”

Kijken naar taken en talenten

Medewerkers tot 40 jaar zitten in de drukste tijd van hun leven met opgroeiende kinderen. Mensen van 55 jaar en ouder hebben soms net wat meer tijd nodig om te herstellen, stelt Westdorp. “We proberen daar tot op zekere hoogte rekening mee te houden door niet te kijken naar functies, maar naar taken en talenten. En dan kan het zijn dat de een meer vrije tijd nodig heeft dan de ander. Of dat de een net een dag meer thuis werkt dan de ander, omdat hij dan zijn eigen tijd kan indelen en geen extra belasting heeft van reistijden. We zoeken duidelijk naar de balans tussen werk en gezin. De leeftijdscategorie daartussen, van grofweg 40 tot 55 jaar, vormt een prima verbinding.”

Leve de arbodienst en -adviseurs!

De arbodienst speelt een belangrijke rol bij het benutten van de relatief grote diversiteit binnen de organisatie. Westdorp is vol lof over de adviesrol van de bedrijfsarts die hem geregeld adviseert. En over de organisatiedeskundige die hem ‘een spiegel voorhoudt’. “Een goede arbo-adviseur is noodzakelijk. Die laat je zien hoe je met gevoeligheden moet omgaan en hoe je mensen kunt begeleiden. Ik als Belg heb al een hele tijd nodig gehad om Nederland te begrijpen. Dat geldt natuurlijk in versterkte mate voor Slowaken en Polen.”

 

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Mix met meerwaarde’ van Ton Bennink. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo 12-2016.

[box type=”shadow” ]Diversiteit levert meerwaarde op, maar zorgt ook extra risico’s. Zorg dat u die goed inventariseert in uw RI&E.
> Lees meer over de RI&E, download de GRATIS whitepaper
> Vind de antwoorden op al uw RI&E-vragen in RI&E in 100 vragen
> Volg de opleiding De RI&E en het plan van eisen op 16 maart 2017
[/box]

Reageer op dit artikel