artikel

Zo werkt u veilig met heftrucks

RIE

Een magazijn is een hectische omgeving. Orders moeten op tijd naar de klant, er worden voorraden beheerd, er rijden heftrucks en er lopen mensen. In de beste magazijnen staat veiligheid voorop.

Zo werkt u veilig met heftrucks

Maar veilig werken in het magazijn lukt alleen als ook de medewerkers er het belang van inzien en er actief aan willen werken.

Goud bij verkiezing Veiligste Magazijn 2016

Dat weten ze ook bij Janssen Biologics in Schiphol-Rijk en bij DHL Supply Chain in Bergen op Zoom. De magazijnen van deze bedrijven horen bij de top van Nederland. Het bewijs? Beide bedrijven sleepten het predicaat Goud in de wacht tijdens de verkiezing van het Veiligste Magazijn 2016. Jaarlijks organiseert BMWT deze verkiezing, in samenwerking met EVO, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Tempo-Team en Logistiek.nl.

Janssen Biologics: vloerbelijning en vestjes

Bij Janssen Biologics, winnaar categortie ‘kleine’ magazijnen, staan in een ruimte van 12.000 vierkante meter 4800 pallets- en 1200 baklocaties met 1700 verschillende producten, waaronder brandgevaarlijke stoffen. Een van de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om de veiligheid te waarborgen in de toenemende drukte, is het scheiden van voetpaden en rijdende heftrucks. Door middel van vloerbelijning en het dragen van drie kleuren vestjes: medewerkers oranje, contractors groen, bezoekers geel. Even wennen, maar de medewerkers nemen het wel serieus.

DHL: werkgroep van mensen van de vloer

Hoe belangrijk het is dat medewerkers meewerken en meedenken over veiligheid, blijkt ook bij DHL Supply Chain, de winnaar in de categorie grote magazijnen. Daar is een werkgroep Veilig Magazijn in het leven geroepen die bestaat uit negen magazijnmedewerkers. Mensen van de werkvloer, en dat heeft heel goed geholpen om de betrokkenheid en motivatie van de werknemers te versterken. De leden van de werkgroep zijn de oren en ogen van de organisatie. Want het is erg belangrijk om de drempel om te sparren over veiligheid zo laag mogelijk te houden, vindt DHL.

Dagelijks aandacht voor veilige werkplek

Omdat de boodschap van veilig werken niet vaak genoeg kan worden herhaald, besteden zowel Janssen Biologics als DHL Supply Chain dagelijks aandacht aan het onderwerp. ’s Ochtends voordat het werk begint, is er een bijeenkomst voor de medewerkers. Veiligheid staat altijd op de agenda. Maar ook bij werkoverleggen en maandelijkse bijeenkomsten komt het onderwerp steeds terug. Beide bedrijven hebben een programma geïntroduceerd om werknemers bij de veiligheid te betrekken.

Leerproces, ook voor leidinggevenden

Veiligheid is een leerproces voor medewerkers én leidinggevenden. Janssen Biologics deelt maandelijks informatie over (bijna-)ongevallen met collega’s over de hele wereld. En alle warehousemanagers hebben toegang tot een speciaal netwerk waarop zij foto’s en ervaringen delen. Zo leren zij van elkaar. Het DHL Innovatieteam pakt gesignaleerde verbeterpunten aan, vooral op ergonomisch gebied. Er zijn tilliften, men kijkt naar mogelijke toepassing van innovatieve oplossingen als het Exo-skelet en Human Activity Recognition voor registratie van buk- en tilactiviteit en er komt een awareness-training over tillen en bukken.

De crux? Bedrijven die de veiligheid willen verbeteren in hun magazijn, moeten vooral luisteren naar hun medewerkers. Wat maken ze mee, wat zien ze? Geef mensen verantwoordelijkheid voor hun eigen projecten om de werkvloer veiliger te maken. En vergeet vooral niet het belang van de (getoetste) RI&E als levend document. Als er veranderingen zijn met grote impact op de processen, moet je de RI&E actualiseren.

 

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Winnen met veiligheid’ door Nicole Weidema. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo.

[box type=”shadow” ]> Meer weten over de (dynamische) RI&E? Neem een kijkje in ons RI&E-dossier.
> De preventiemedewerkers zijn vaak verantwoordelijk voor de uitvoering van de RI&E. Sla meer vliegen in één klap met de blended learning preventiemedewerker.[/box]

Reageer op dit artikel