blog

Word een blijde boodschapper

RIE

Gevaren en risico’s, kommer en kwel. Als arboprofessionals zijn we zelden het zonnetje in huis. Bijna nooit een blijde boodschapper. Dat kan ook anders.

Word een blijde boodschapper

Arboprofessionals zijn vaak negatief. Ons wordt in de opleiding geleerd doemdenkerig en zwartgallig om ons heen te kijken en in alles gevaren en risico’s te zien. Risico-inventarisaties maken en ongevallen onderzoeken, het is de kern van ons vak.

We vertellen mensen in instellingen en bedrijven wat er allemaal niet mag volgens de wetgeving, branchenormen, richtlijnen, enzovoort. Vallen ze lastig met ladingen regelstellende en beperkende bureaucratie. We verkondigen als onheilsprofeet voortdurend negatieve boodschappen. Weinig managers worden enthousiast van zo’n blijde boodschapper. We mogen blij zijn dat het gebruik ‘shoot the messenger’ is afgeschaft, anders was het aantal arboprofesionals nooit zo groot geworden …

> LEES OOK: Domme regels, weg ermee

Kunnen we het niet eens wat positiever benaderen?

Kunnen we het nu niet eens wat positiever benaderen? Een echte blijde boodschapper worden? Kunnen we de manager in het vervolg niet alleen vertellen wat er allemaal niet mag en waar er overal muren staan, maar hem ook, nee vooral, laten zien waar de ramen en deuren in die muren zitten? Wat er wel kan? De nieuwe ISO 45001 doet dit ook: kijken naar kansen.

> LEES OOK: De bredere blik van ISO 45001

In veel bedrijven is de gewoonte ingevoerd om over ongevallen goed te communiceren. Maar waarom wel aandacht voor de ongevallen (Safety Alerts) en geen aandacht voor de successen? Want dat laatste is veel stimulerender.

De wet biedt trouwens ook de mogelijkheid om in creatieve oplossingen te werken in plaats van alleen de regels na te leven. Zo kent het Bouwbesluit in artikel 1.3 de Gelijkwaardigheidsbepaling. Ook in de arbozorg mag dit. We mogen van regelingen, bepalingen en zelfs wettelijke voorschriften afwijken als uit de risico-inventarisatie (RI&E) of taakrisicoanalyse (TRA) blijkt dat we met een alternatieve werkwijze eenzelfde veiligheidsniveau bereiken.

> LEES OOK: Zo vergeet u niets in de RI&E

Creatieve oplossingen in plaats van alleen regels naleven

Een voorbeeld. Bij het werken met vorkheftrucks rijden chauffeurs dikwijls slechts zeer korte afstanden en moeten zij heel vaak in- en uitstappen. De veiligheidsgordel is in dat soort gevallen een irritant ding dat dan ook vaak niet wordt gebruikt. En de veiligheidskundige en leidinggevende er maar op toezien dat de chauffeurs dit wél doen … Niet zo gek misschien dat die chauffeurs hun een zeur vinden.

> LEES OOK: Zo werkt u veilig met heftrucks

Dat kan anders. Wie met een heftruck rijdt, moet de veiligheidsgordel om. Tenzij – en dat natuurlijk wel op basis van een in de RI&E vastgelegde risicoanalyse-beoordeling – de truck zich alleen rustig rijdend verplaatst. Over een effen, stevige, stabiele, horizontale ondergrond, zoals een betonnen vloer zonder putten en goten. Dan hoeven de gordels niet om, want zonder is het ook veilig. Iedereen blij.

> TIP: DOWNLOAD  de gratis whitepaper RI&E Compleet

Kijken naar andere mogelijkheden, creativiteit en positiviteit zijn veel stimulerender dan strikt de regels naleven. Net als denken in praktische, gelijkwaardige oplossingen, in plaats van in regels en wetten. Eerlijk is eerlijk: ik kan daar zelf ook nog wel een puntje aan zuigen. Als ik terugkijk op mijn columns, heeft een aantal daarvan ook een negatieve strekking.

Kortom: voor mijzelf ook een verbeterpunt. Oeps, daar gaan we weer …

Wim van Alphen | PHOV

 

> TIP: Meer weten? Tijdens de Praktijkdag RIE komt ook de casus van Gemeente Ede aan de orde. 

dynamische RI&E

Reageer op dit artikel