nieuws

Gedrag geeft RI&E waarde

RIE

Veel arbeidsongevallen zijn terug te voeren op onveilig gedrag. Des te opmerkelijker dat gedrag zelden terugkomt in de RI&E.

Gedrag geeft RI&E waarde

Dat zegt Huib Arts van Arboplaats tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging van Veiligheidskundigen (NVVK). Volgens Arts draait een RI&E om inzetbaarheid. “Waar word je ziek van? Wat kan leiden tot een ernstig ongeval? Een RI&E zonder gedragscomponent heeft geen waarde.”

Lijstje

Arts heeft een lijstje gemaakt met punten die volgens hem leiden tot een goede RI&E.

  • De RI&E moet herkenbaar zijn voor het management. “Zonder draagvlak bij het management, gaat er weinig gebeuren.”
  • Alleen maar problemen melden? Nooit doen. “Zet er ook in wat wel goed gaat.”
  • Een goede RI&E biedt focus. Prioritaire risico’s komen sowieso voor. “Wie zich in de RI&E van een houtzagerij afvraagt of houtstof een probleem is, heeft het niet begrepen.
  • De RI&E moet gaan over concrete oplossingen, niet alleen op het gebied van techniek, maar ook van gedrag. “Een goede beheersmaatregel die niemand gebruikt, kost alleen geld en levert niets op. Otoplastieken in een broekzak, daar koop je weinig voor.”

Ieder klein detail

Een RI&E hoeft niet volledig te zijn. Of in elk geval is het niet nodig ieder klein detail te benoemen. Arts: “Kom in een RI&E niet aan met de brandblusser die niet is gekeurd. Dat valt nauwelijks serieus te nemen.”

Meer weten over de RI&E? Volg de sessie De RI&E: trends en best practices op de Dag over Preventie.

Reageer op dit artikel