nieuws

Hoe evalueer je risico’s?

RIE

Risico’s evalueren oftewel een risico-evaluatie maken, het klinkt misschien eenvoudig. Maar hoe pakt u het aan?

Hoe evalueer je risico’s?

Dat doet u door aangetroffen situaties te vergelijken met beschikbare normen. Ook kunt u  risico’s beoordelen, bijvoorbeeld met behulp van een relative-rankingmethode.

Extra stap naar beoordeling risico’s

In aanvulling op zo’n weging van (‘objectieve’) risico’s, kan er behoefte zijn aan een extra stap die uiteindelijk leidt tot een beoordeling van het risico. Deze stap richt zich op aspecten die in het voorgaande niet of onvoldoende aan de orde zijn gekomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de omvang van de groep werknemers die het risico loopt of aan de mate waarin het risico te vermijden is door de directbetrokkenen.

Risicobeleving werknemers

Ook de risicobeleving van de werknemers kan aan de orde komen. Het doel van een risico-evaluatie is immers om te komen tot een gezamenlijke beoordeling van de risico’s. En daarbij zijn normen, richtlijnen en berekeningen niet meer dan hulpmiddelen.

Soms wettelijke voorschriften

Een belangrijk aandachtspunt is dat er voor sommige risico’s wettelijke voorschriften gelden. Zo is het verboden om de op arbeidsmiddelen aangebrachte beveiligingen te veranderen of weg te halen als deze niet nodig zijn. Als bijvoorbeeld uit de inventarisatie blijkt dat een aangebrachte beveiliging van een machine is verwijderd of onklaar gemaakt, passen we hier dus geen risico-evaluatie op toe; de beveiliging moet gewoon aanwezig zijn. Kijk bij de RI&E dus ook in de lijst van beboetbare feiten op zelfsinspectie.

 

[box type=”shadow” ]TIPS:
> Vind de antwoorden op al uw RI&E-vragen in RI&E in 100 vragen
> Risico’s evalueren in de praktijk? Kom naar de praktijkdag Risico’s beheersen op 14 maart 2017.
> Lees meer over de RI&E, download de GRATIS whitepaper
[/box]

Reageer op dit artikel