nieuws

De risico’s van werken in de winter

RIE

Wordt het nu dan toch winter? De koude hangt in de lucht en vooral het oosten van het land maakt kans op een bescheiden pak sneeuw.

De risico’s van werken in de winter

Sommige mensen vinden het heerlijk: kou, sneeuw en ijs. Kranten onder de trui en hup, schaatsen onder. En anders is koud weer toch een prima excuus voor glühwijn of warme chocolademelk met slagroom. Maar werken in winterse omstandigheden is andere koek. Kent u de risico’s van werken in de winter?

Specifieke risicofactoren

Want werken in de winter brengt wel degelijk specifieke risico’s met zich mee. Kou, gladheid, minder daglicht … het zijn allemaal factoren waar we rekening mee moeten houden in de RI&E en bij de keuze voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

> MEER WETEN over de RI&E? DOWNLOAD de GRATIS whitepaper

Valpartijen door gladheid

Valpartijen door gladheid zijn een veel voorkomend euvel onder winterse omstandigheden. Ook op het werk. Een bedrijfsterrein staat bloot aan weersomstandigheden die gladheid kunnen veroorzaken. Daarom moet een werkgever bij vorst en/of sneeuwval op zijn bedrijfsterrein maatregelen treffen om valrisico van werknemers tegen te gaan. Strooien, dus.

> MEER LEZEN over werken in de winter? DOWNLOAD de GRATIS whitepaper

Zorgplicht in de winter

Hanteert de werkgever voor de gladheidsbestrijding een adequate werkinstructie, dan voldoet hij daarmee aan de zorgverplichting van artikel 7:685 Burgerlijk Wetboek. Hij moet die werkinstructie dan natuurlijk wel naar behoren naleven. Dat houdt bijvoorbeeld in dat hij niet alleen strooit, maar ook controleert of dat strooien afdoende heeft gewerkt. En eventueel extra laat strooien als blijkt dat dit niet het geval is.

> LEES OOK het verdiepende artikel Winters weer en zorgplicht

Nog even dit: winterbanden

Er zijn verschillende andere maatregelen denkbaar die een werkgever zou kunnen nemen om de veiligheid van zijn werknemers te garanderen onder winterse omstandigheden. Als een werknemer voor zijn werk veel met de auto op pad moet, ligt het voor de hand dat zijn vervoermiddel is uitgerust met winterbanden. In hoeverre vallen die winterbanden onder de zorgplicht van de werkgever?

> OOK INTERESSANT: Vallen winterbanden onder zorgplicht?

Reageer op dit artikel