nieuws

Het gas erop na een schouderklop

RIE

Een schouderklop hier en daar doet wonderen voor de productiviteit, blijkt nu uit onderzoek. Open deur? Lees even verder.

Het gas erop na een schouderklop

Een ‘goed gedaan, dank voor je inzet’ maakt werknemers niet alleen gelukkig, ze blijken er ook harder van te gaan werken. Dit toont  recent onderzoek van de Universiteit Maastricht aan. En: weet waar je die schouderklop plaatst.

Niet-beloonde zet tandje bij

Geef de allerbeste van de afdeling erkenning en de werklust van die hele afdeling stijgt alsof iedereen een veer kreeg. Geef een paar mensen op de afdeling een schouderklop, dan is de uitwerking anders: vooral de mensen die geen ‘beloning’ kregen, zetten een tandje bij. “Heel verrassend”, noemt Arjan Non deze uitkomst. Non was een van de onderzoeker van de Universiteit Maastricht die waren betrokken bij het onderzoek naar het effect van de schouderklop.

Lastig, economisch veldonderzoek

Maar hoe pak je dan aan, zo’n veldonderzoek in de economie? De onderzoekers lieten een paar maanden lang zo’n driehonderd studenten tegen betaling bijklussen. Opdracht: zet data uit papieren onderzoeken in de computer. De studenten wisten niet dat ze eigenlijk proefkonijnen waren in een onderzoek naar wat erkenning doet met werknemers. De economen hielden nauwgezet bij hoe productief de verschillende groepen flexwerkers waren en deelden gericht schouderklopjes uit. Zo kwamen ze aan hun data.

Zwakste schakel bepaalt tempo

Terug naar de uitkomst van het onderzoek. Hoe werkt dat? Volgens Non is de verklaring dat mensen willen meedoen met de groep, op het niveau van de groep. Dus als enkelen een schouderklop krijgen, voeren de anderen het tempo op. De baas die aan iedereen een blijk van waardering geeft, laat zien dat hij in zijn werknemers gelooft. Leidinggevenden kunnen met deze wetenschap hun voordeel doen. Mensen persoonlijk en welgemeend telkens anders een schouderklop geven, levert blije werknemers op. Lukt het op die manier om de mensen met de laagste productie ook te motiveren, dan gaat bovendien de hele productie omhoog.

Bron: ad.nl

 

> Goed omgaan met medewerkers? Met de opleiding PSA in de RIE leert u PSA-risico’s effectief inventariseren.

Reageer op dit artikel