nieuws

Marine brengt mens en milieu in gevaar

RIE

De Marine brengt haar personeel en de omgeving in gevaar, vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Marine brengt mens en milieu in gevaar

Hoe? Door regels te overtreden op het gebied van milieu en brandveiligheid. De ILT heeft daarom zes marinelocaties onder verscherpt toezicht gesteld.

Onjuiste opslag gevaarlijke stoffen

De ILT constateerde in zowel 2015 als in 2016 tal van overtredingen bij de Marine. De overtredingen variëren van verouderde milieuvergunningen tot de onjuiste opslag van gevaarlijke stoffen. Ook heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport herhaaldelijk geconstateerd dat gasflessen niet in de speciale opslagruimtes staan. Op verschillende marinelocaties trof zij gasflessen aan die buiten die ruimte waren geplaatst.

Geen onderhoudsbeurt of keuring

Sommige gebouwen van de Marine hebben wanden en vloeren die niet voldoende brandwerend zijn. Het marinepersoneel zelf zet soms branddeuren vast of blokkeert vluchtwegen met allerhande materialen. Een groot aantal installaties en voorzieningen heeft geen verplichte onderhoudsbeurt of veiligheidskeuring gehad. Of in elk geval zijn die niet aantoonbaar.

Locaties onder verscherpt toezicht

Omdat de Marine herhaaldelijk in gebreke is gebleven bij het aanbrengen van verbeteringen, staan de zes locaties nu voor een jaar onder verscherpt toezicht. Dit betekent dat de marine elke twee maanden verantwoording moet afleggen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport over de verbeteringen. De inspectie komt het hele jaar controleren.

 

> Leren om risico’s wel goed te evalueren? Kom naar de Praktijkdag Risico’s beheren op 14 maart.

Reageer op dit artikel