nieuws

Pas op voor de RI&E-specialisten

RIE

Een flink boete die in de duizenden euro’s kan lopen? Dat kan zomaar gebeuren als kleding- en schoenenwinkels niet aan de wettelijk verplichte RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie) voldoen. Maar pas op voor de RI&E-specialisten.

Pas op voor de RI&E-specialisten

De Inspectie SZW heeft aangekondigd drieduizend winkels te gaan controleren op het naleven van de arbowetten. Een aantal ondernemingen heeft inmiddels al een waarschuwingsbrief van de SZW ontvangen.

Oproep aan ondernemers om RI&E uit te voeren

INretail, brancheorganisatie in retail non-food, waarschuwt de modebranche over de controles van de verplichte RI&E. De brancheorganisatie roept kleding- en schoenenwinkels dan ook op om de RI&E uit te (laten) voeren en verbeterpunten aan te pakken. Volgens persvoorlichter Paul te Grotenhuis kan het bij een controle gaan om schijnbaar futiele zaken. Maar hij onderstreept het belang dat de ondernemers ook aan die ogenschijnlijk kleine zaken aandacht besteden. Neem bijvoorbeeld brandblussers: die moeten van goede kwaliteit zijn. De nooduitgang? Die moet zijn verlicht. En vluchtroutes, die moeten duidelijk zichtbaar zijn.

> LEES OOK: Zo vergeet u niets in de RI&E

Pas op voor de zogenaamde RI&E-specialisten

Volgens Te Grotenhuis kunt je als ondernemer beter gewoon de verbeterpunten nagaan en waar nodig aanpakken. Voor veel ondernemers lijkt het echter een hele klus om de 120 vragen van de inspectie na te lopen. Daarom biedt INretail hen een service aan die de winkel controleert op naleving van de Arbowet. Tegelijkertijd waarschuwt de brancheorganisatie ondernemers voor het inschakelen van zogenaamde RI&E-specialisten. Te Grotenhuis: “Het is een vrij beroep en iedereen mag zich specialist noemen. Maar zulke specialisten vragen vaak gigantische tarieven terwijl dit helemaal niet nodig is.”

Bron: fashionunited.nl

 

> TIP: Download de GRATIS whitepaper RI&E: de uitvoering

> TIP: Download de GRATIS whitepaper De nieuwe Arbowet

> TIP: U heeft nog 1 dag om u in te schrijven: Landelijk Arbo Congres op 7 december in Jaarbeurs Utrecht

Reageer op dit artikel