nieuws

Bedrijfsarts heeft recht op inzage in de RI&E

RIE

Een bedrijfsarts heeft recht op inzage in de RI&E waarover ieder bedrijf moet beschikken. Arbodiensten, bedrijfsartsen en andere kerndeskundigen vinden dat het recht op inzage daarnaast ook van toepassing zou moeten zijn op het ongevallenregister, het verzuimbeleid en (beschikbare) verzuimgegevens.

Bedrijfsarts heeft recht op inzage in de RI&E

Dat schrijft staatssecretaris van SZW Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin informeert zij de Kamerleden over het recht op inzage in de RI&E.

Het is niet nodig om het recht op inzage in de RI&E in het basiscontract vast te leggen. Want in de huidige regelgeving ligt dit al besloten. Van Ark heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met arbodiensten, bedrijfsartsen en de andere kerndeskundigen. Dit om de zorgen dat bedrijfsartsen ook echt toegang hebben tot de RI&E.

Bedrijfsarts: recht op inzage in de RI&E vanzelfsprekend

Tijdens die gesprekken is gebleken dat de bedrijfsartsen het vanzelfsprekend vinden dat zij recht op inzage in de RI&E van bedrijven hebben. Want veel van hun taken (denk: verzuimadvisering, periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PMO), preventieadvies, samenwerking met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad) zijn alleen goed uitvoerbaar als zij goed zijn geïnformeerd over de risico’s in het bedrijf.

> LEES OOK: Tips samenwerking preventiemedewerker-bedrijfsarts

Soms doen werkgevers moeilijk over recht op inzage in de RI&E

Kerndeskundigen zijn gehouden informatie vertrouwelijk te behandelen

Het komt af en toe voor dat een werkgever moeilijk doet over het recht op inzage in de RI&E. Dit komt door “een gebrek aan kennis van de werkgever over het belang van inzage door de kerndeskundige”, denkt Van Ark. De staatssecretaris vindt het daarom belangrijk om de regelgeving goed uit te leggen. Ook zijn er werkgevers die inzage in de RI&E verbieden vanwege de ‘bedrijfsgeheimen’ die daarin zouden staan. Maar dat is geen grond om inzage tegen te houden. Van Ark: “Kerndeskundigen zijn gehouden informatie vertrouwelijk te behandelen. Als er een risico bestaat kan de werkgever de kerndeskundige ook een geheimhoudingsverklaring laten tekenen.”

Er doen zich dus zo nu en dan problemen voor bij de inzage in de RI&E door bedrijfsartsen en andere kerndeskundigen. Ondanks dat vindt Van Ark extra regelgeving op dit moment niet nodig. De kerndeskundigen kunnen zich beroepen op hun professionaliteit en de werkgever dringend verzoeken de nodige informatie beschikbaar te stellen.

Toegang tot RI&E als voorwaarde voor afsluiten basiscontract

De Organisatie Voor Activering en Loopbaan (OVAL) geeft aan dat enkele bij hen aangesloten arbodiensten het recht op inzage in de RI&E als voorwaarde stellen voor het afsluiten van een basiscontract. Van Ark vindt dit een goede aanpak. “Arbodiensten en kerndeskundigen moeten duidelijk maken dat zij professionele standaarden hanteren. In het uiterste geval is het ook een optie om geen contract te sluiten met een bedrijf.”

> LEES OOK: Handige checklist voor het basiscontract

Bron: rijksoverheid.nl

Reageer op dit artikel