nieuws

De vijfde Week van de RI&E komt eraan

RIE

Van 17 tot en met 21 juni is het alweer voor de vijfde keer Week van de RI&E. Deze vijfde Week van de RI&E heeft als thema: Beroepsziekten te lijf met de RI&E.

De vijfde Week van de RI&E komt eraan

Van 17 tot en met 21 juni organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E. In deze week worden ondernemers opgeroepen en gestimuleerd om aan de slag te gaan met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), een verplichting vanuit de Arbowet. Dit jaar is het thema ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’.

RI&E tegen risico’s op korte en langere termijn

Beroepsziekten, pesten op het werk en arbeidsongevallen: een preventieve aanpak van veilig en gezond werken betaalt zich uit. De RI&E is een belangrijk instrument om risico’s op een structurele manier aan te pakken. Daarbij gaat het om directe risico’s, zoals ongelukken met bewegende delen van machines of werken in de vrieskou. Maar net zo goed om risico’s die pas op de langere termijn tot (ernstige) klachten en beroepsziekten kunnen leiden. Bijvoorbeeld pesten of blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen.

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Beroepsziekten: elk jaar 4.000 slachtoffers

Denk maar aan de kwestie-chroom-6 of de burnpits in oorlogsgebied. Die zaken maken duidelijk welke ernstige gevolgen jarenlange blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan hebben. Maar ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen, zoals houtstof en organische stoffen, of langdurige fysieke belasting, bijvoorbeeld door trillingen of repeterende handelingen, kunnen tot arbeidsongeschiktheid leiden. Jaarlijks overlijden ruim 4.000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten. Reden dus om hier actie op te ondernemen. En zo de kans op gezondheidsklachten door het werk en arbeidsongevallen tot een minimum te beperken.

> LEES OOK: Wie krijgen er eigenlijk een beroepsziekte?

De vijfde Week van de RI&E: 17-21 juni 2019

In de vijfde Week van de RI&E, dit jaar van 17-21 juni, staat de RI&E dan ook centraal. De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met sociale partners. Doel: extra aandacht voor veilig en gezond werken met de RI&E als uitgangspunt. Het thema van dit jaar: Beroepsziekten te lijf met de RI&E.

> DOWNLOAD de gratis whitepaper RI&E Compleet

Tientallen activiteiten door heel Nederland

Tijdens de Week van de RI&E vinden tientallen activiteiten plaats door heel Nederland. Brancheorganisaties, opleiders, arbodiensten en andere intermediairs proberen ondernemers ervan te overtuigen toch echt aan de slag te gaan met de RI&E. Hier vindt u meer informatie en een overzicht van de activiteiten.

 

> TIP: Onze whitepapers zijn ALTIJD GRATIS: bekijk ze hier allemaal

> TIP: Alles over de RI&E in RI&E in 100 vragen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels