artikel

Kloof tussen theorie en praktijk overbrugbaar

Veilig werken

Tuinte stelde de deuren van de fabriek open en zag dat de kloof tussen theorie en praktijk er weliswaar nog was, maar ook overbrugbaar bleek. ‘Een inspecteur die tot dan in het onderwijs werkte, wees op een machine die volgens de regels met twee handen bediend moest worden. Maar dan kon het metaal niet bewerkt worden.

 

In het onderwijs was het werk dan misschien stilgelegd.

 

Nu leerden de inspecteurs dat je moeilijk twee mensen constant aan een machine kunt zetten. Dat is winst voor onze sector.’ Tuinte denkt dat de Arbeidsinspectie ook bij collega-bedrijven voortaan meer begrip zal tonen. ‘Ik zit er helemaal niet op te wachten dat de inspectie flinke boetes aan concurrenten uitdeelt.’

 

Begrip voor de werkvloer vindt Tuinte erg belangrijk. Want hij ergert zich aan het vaak negatieve imago dat de metaal heeft. ‘Sommige metaalbedrijven maken er inderdaad een potje van. Die moet je ook hard aanpakken.

 

Maar niet alleen in de metaal. In een vorig bedrijf waar ik werkte heb ik ook zeer slechte arbeidsomstandigheden meegemaakt.

 

Dat wil ik niet in dit bedrijf. We willen graag fatsoenlijk met onze mensen omgaan.’

 

Machinefabriek Tuinte is geen modelbedrijf. Ook bij Tuinte vallen spaanders, soms letterlijk.

 

‘Ach, ik zal er niks van zeggen als werknemers hun oorbescherming niet in hebben. We zitten volgens mij ook helemaal niet boven de geluidsnorm. Maar ik wil wel laten zien dat ook de metaal volgens de regels en netjes werkt. Je kunt hier altijd binnenkomen.

 

En slijpafval wordt net als de rest van het afval direct opgeruimd.

 

Het is netjes, de rommel is opgeruimd zodat er bij laswerk geen brand ontstaat en de werknemers hebben allemaal de beschikking over de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen als oorbescherming, veiligheidskleding, brillen en beschermende kleding. Natuurlijk komt het hier ook voor dat mensen daar geen gebruik van maken. Dan spreek ik hen of hun leidinggevenden daarop aan.‘

 

Samen met het hoofd personeelszaken is Tuinte verantwoordelijk voor de Kwaliteit Arbo en Milieuzorg van de Tuinte-groep.

 

Het bedrijf uit Hengelvelde telt 55 medewerkers verdeeld over drie bedrijven: Tumakon engineering & machinebouw, Tuinte Machinefabriek en TDO onderhoud en revisie. Het verzuim in zijn bedrijf is naar eigen zeggen slechts 1,15 procent. Ongekend laag. Een bedrijfsongeval dat bij de inspectie gemeld moest worden, deed zich in de historie van het bedrijf niet voor en een WAO-geval kent Tuinte ook niet.

 

Preventie staat hoog in het vaandel.

 

Zo liet Tuinte een ergonoom van zijn arbodienst Human Capital Care de afdeling engineering opnieuw ontwerpen. Een van zijn medewerkers kreeg RSIklachten.

 

Na het herontwerp verdwenen de klachten. Bij een rondgang door de fabriek viel het de ergonoom op dat een nogal lange medewerker te diep gebukt stond. De werkbank werd verhoogd.

 

Het bedrijf heeft zes BHV’ers en een preventiemedewerker en werkt volgens de ISO 9001, VCA en NEN 3140 methodiek.

 

En een nieuwe medewerker die bijvoorbeeld de heftruck gaat rijden, krijgt de juiste opleiding en moet een VCA-diploma hebben.

 

Bovendien hangt een defibrillator in de gang met een lijst van mensen uit het dorp die het ding kunnen bedienen. Al is dat meer een staaltje Twents ‘naboarschap’. Risicomanagement vindt Tuinte een vanzelfsprekende zaak. ‘Natuurlijk komt het bij ons ook voor dat een stuk metaal losschiet en iemand verwondt. Dat kun je nooit helemaal voorkomen.

 

Maar het zal nooit aan het materiaal liggen of het werkproces.

 

Dat is goed op orde.’

 

Een rondgang door de fabriek leert dat sommige oude machines waarin metaal bewerkt wordt niet helemaal afgesloten zijn terwijl die mogelijkheid er wel is. De nieuwere machines zijn wel helemaal gesloten.

 

Tuinte: ‘Voor sommige handelingen is het wel erg veel werk om een machine te sluiten. Ik wijs er wel op, maar begrijp dat het niet altijd gebeurt. Je moet soms ook een beetje soepel zijn.’

 

De Risico Inventarisatie en Evaluatie paste Edwin Tuinte onlangs zelf aan met hulp van zijn arbodienst. ‘Ik heb wel gekeken op de website van de Metaalunie,

 

maar ik vond die RI&E toch wat ingewikkeld en niet op maat gesneden. Vandaar dat we zelf aan de gang gegaan zijn en onze arbodienst gevraagd hebben ons te adviseren. Arbo- en veiligheidsmaatregelen moeten op een bedrijf zijn toegesneden.’

 

De KAM-manager kan de investeringen die hij doet, goed verantwoorden.

 

‘Je moet gewoon slim zijn. Laatst was ik op bezoek bij een Duits collega-bedrijf.

 

Dat liet de medewerkers op vrijdagmiddag een uur lang schoonmaken. Gevolg: alleen de eigen werkplek wordt schoongemaakt, de kosten zijn hoog en de motivatie laag. Wij huren een schoonmaakploeg in die aanmerkelijk minder kost, beter schoonmaakt en voor vrolijke gezichten van onze medewerkers zorgt. Dat levert betere kwaliteit en dus minder afbreuk van producten op.’

 

Ook het lage ziekteverzuim levert Tuinte geld op. De zweep gaat er dus over als iemand het waagt ziek te worden? ‘Nee, helemaal niet. Wel ben ik blij met de veranderende houding van bedrijfsartsen. Gelukkig worden mensen niet, zoals vroeger, te lang thuis gehouden. We hebben een geval gehad van een mevrouw die veel te lang uit het werkproces was. Nu kijken we of iemand ondanks een gebroken been toch kan komen werken op een plek waar hij kan zitten.

 

We dwingen hem niet, maar bieden aan hem te komen halen. Als hij niet wil: ook goed.

 

Maar iedereen wil graag komen.

 

De sfeer is hier goed en het is een familiebedrijf.’

 

Edwin Tuinte kijkt verder dan zijn neus lang is. Nog steeds vindt hij goede lassers en frezers, maar ook in Twente kan de krapte op de arbeidsmarkt toeslaan.

 

‘En dan helpt het dat je goede arbeidsomstandigheden hebt. Zo hebben we zeven jaar geleden airco laten aanleggen om de kwaliteit van onze producten te borgen. Maar het zorgt ook voor een koele hal in de zomer. Dat spreekt zich rond en zorgt voor goede reclame.’

 

Tuinte gaat binnenkort uitbreiden en hoopt daarbij ook de grens naar Duitsland wat vaker over te steken om daar spullen aan de man te brengen. De inspectie blijft welkom. ‘Het verschil tussen de Arbeidsinspectie en de praktijk lijkt minder te worden. Gelukkig is er meer begrip voor de praktijk en zien ook steeds meer werkgevers wel degelijk het belang van een goed veiligheids- en arbeidsomstandighedenbeleid.’

 

Reageer op dit artikel