artikel

Huiskamerergonomie

Veilig werken

Auteur: Ton Bennink

 

Broers staat midden in de praktijk. Ondanks een reumatische aandoening werkt ze nog 22 tot 26 uur per week in de thuiszorg als ziekenverzorgende. De Brabantse ziekenverzorgende werd tijdens de landelijke Ergocoachdagen bekroond met de Ergocoach Award 2008. Haar werkgever Thebe Thuiszorg uit Gilze mag € 5.000 uitgeven aan het verminderen van de fysieke belasting. Broers werkt al 25 jaar als ziekenverzorgende aan huis en zes jaar als ergocoach. “Voorheen heette dat tilaandachtsvelder. Binnen ons team moet iedereen een overheadtaak doen. De een houdt zich bezig met depletie of incontinentie. Ik koos voor het verminderen van de fysieke belasting. Wel heb ik als voorwaarde gesteld dit voor langere tijd te kunnen doen. Want ik krijg hiervoor een uur per week, maar steek er wel veel meer tijd in. Dat doe ik graag, maar die investering moet wel rendabel zijn.”

 

Broers weet praktijk en theorie zo te combineren dat haar collega’s goede arbeidsomstandigheden niet zien als een van bovenaf opgelegde verplichting, maar als een interne vanzelfsprekende zaak. Dat sprak ook voorzitter Annemarie Klaassen van de jury Landelijke Ergocoachdagen van. “Gerry Broers kreeg van de 29.000 uitgebrachte stemmen op internet de meeste binnen. En de jury vond haar aanpak het meest creatief. Die creativiteit werkt. Ook bij haar collega’s.”

 

De thuiszorgmedewerkster draagt tijdens instructies verschillende kleuren baretten om duidelijk te maken hoe een bedtransfer, het wassen van de zorgvrager of het aantrekken van steunkousen verloopt. Oranje is bijna goed, rood is fout en groen is goed. Bovendien brengt ze een Wetenswaardigheden-, tips-, en Coachkrantje (WC-krantje) uit en heeft ze haar eigen website, www.gerrybroers.nl.

 

Thebe Thuiszorg geeft alle ziekenverzorgenden een arbocheck, tilprotocol en actieblok mee. Via pictogrammen en afvinklijstjes worden personeelsleden geinstrueerd over minder fysieke belasting. Dat dwingt de werknemer eventuele problemen vooraf duidelijk te krijgen.

De arbocheck controleert vooral handelingen als wassen en kleden, toiletbezoek en medisch handelen.

Broers houdt alle ontwikkelingen op arbogebied nauwgezet bij. De opmerking van bewegingswetenschapper en hoogleraar Van der Beek in een interview met Arbo dat veel bedrijfsartsen niet op de hoogte zijn van de nieuwste tiltechnieken en dat arbo-adviseurs soms onzin vertellen, gaat niet voor haar op.

Reageer op dit artikel