artikel

“Arboadviseurs verkopen te vaak onzin”

Veilig werken

Auteur: Ton Bennink

 

Van der Beek ziet parallellen tussen de fysiotherapie van tien jaar geleden en de arbeidsomstandighedensector. Net als bij de fysiotherapeuten destijds moeten nu de bedrijfsartsen, ergonomen en andere arboadviseurs oppassen dat ze niet door de mand vallen. “Fysiotherapie maakte jarenlang gebruik van onbewezen interventies. Tot de minister het genoeg vond en fysiotherapie nog maar beperkt vergoedde. Vervolgens zijn er voor de fysiotherapie wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen ontwikkeld. Dat zie ik ook in de arbeidsomstandighedensector gebeuren. Alleen is het niet de overheid die bukt voor de boemerang, maar de werkgever.”

 

Volgens de kersverse hoogleraar verkopen sommige arboadviseurs nog steeds onzin. Zo is het volgens hem al lang bewezen dat tillen door eerst de knieen te buigen om vervolgens met een rechte rug de last op te tillen, het ontstaan van lage rugklachten niet voorkomt. “Het valt me op dat arboprofessionals zich af en toe laten bijscholen, maar na hun afstuderen niet meer op de hoogte blijven van de laatste inzichten in de internationale literatuur. Onze onderzoekers valt trouwens ook wat te verwijten. Wij doen al veel om het veld te bereiken, maar we moeten ons nog meer inspannen om dat te realiseren.”

 

De toekomst van de arbodienstverlening ligt bij de preventie door het propageren van een gezonde leefstijl, aldus Van der Beek. “We weten veel over gedragsverandering. Werknemers hebben counselors nodig die ze helpen om gezonder te leven. Dat kunnen bedrijfsartsen zijn, maar evenzogoed daartoe opgeleide arboverpleegkundigen. Dit is interessant voor het bedrijfsleven, want werknemers die sporten zijn gezonder en verzuimen minder, zelfs als je rekening houdt met verzuim vanwege sportblessures. En dikke werknemers zijn minder productief dan hun collega’s zonder overgewicht. Ik ben er zelf terughoudend in, maar het principe dat je als werknemer in de privesfeer mag doen wat je wilt, is aan het kenteren in vergelijking met tien jaar geleden. De communis opinio is wel veranderd.”

 

De toekomst van de wetenschappelijke studies ligt volgens Van der Beek vooral in het inzichtelijk maken van kosten en baten van interventies. “We doen daar al veel aan, maar het kan altijd beter. En niet alleen door de baten van gereduceerd absenteisme te schetsen, maar ook van presenteisme.”

Reageer op dit artikel