artikel

“Beter tillen is niet tillen”

Veilig werken

Auteur: Walter Baardemans

 

Over tillen en rugklachten bestaan veel misverstanden, stelt bewegingswetenschapper Paul Kuijer. Het klassieke adagium ‘til met gebogen knieen en rechte rug’ is volgens hem wetenschappelijk allang achterhaald. Ook is er geen bewijs dat ‘betere’ tiltechnieken rugklachten verminderen. Van 90 procent van de rugklachten kennen we de precieze oorzaak niet. Uit recent onderzoek concludeert de onderzoeker juist dat mensen van nature op de meest efficiente manier tillen.

 

De conclusie van een internationale literatuurstudie naar het effect van tiltrainingen en het gebruik van hefmiddelen om rugklachten en verzuim te voorkomen, verbaasde Kuijer daarom niet. Kuijer, onderzoeker bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, deed samen met onderzoeker Jos Verbeek uit Nederland en collega’s in Canada en Finland een Cochrane-review. De onderzoeksconclusie publiceerden zij in een artikel in het British Medical Journal: tiltrainingen zijn niet zinvol om rugklachten en beperkingen of verzuim door die rugklachten te voorkomen.

“Dat is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord”, reageert Eelco Schuurman, directeur van Arbody Trainingen Utrecht. Samen met een tiental collega’s geeft Schuurman sinds 1994 tiltrainingen aan werknemers in heel Nederland. “Mijn ervaring is absoluut anders. Ik praat vanuit 15 jaar praktijkervaring. Ik heb in die jaren zoveel resultaten bereikt. Elk onderzoek kan mij vertellen dat het niet werkt, maar mijn ervaring liegt niet.”

 

Ook Marc de Vries, mede-eigenaar van het Buro voor Fysieke Arbeid, kan de conclusie van het onderzoek niet goed rijmen met zijn ervaringen. De Vries: “Het onderzoek gooit alle ‘tilcursussen’ op een hoop. Maar er is veel onderscheid. Dat een voorlichting over ‘door de knieen zakken en rug recht houden’ niet werkt, dat weet iedereen. Wij richten ons met intensieve training op vermindering van fysieke belasting en hoe mensen werken, en dat is veel breder dan ‘hoe mensen tillen’.

 

Wij horen van werknemers dat zij minder belast werken, minder moe worden en minder klachten hebben.” De Vries hanteert bij zijn trainingen in arbeidsmotoriek simpele principes die de fysieke belasting verminderen. Til zo veel mogelijk dichtbij de last, werk niet gedraaid, sta stabiel met twee voeten op de grond en belast gewrichten niet in de uiterste stand.

Onderzoeker Kuijer is niet erg onder de indruk van de praktijkervaringen en de kritiek op de onderzoeksconclusie. Zijn mening verandert vooralsnog niet.

Reageer op dit artikel