artikel

Armband meet stress

Veilig werken

Het zogenoemde Rationalizer-systeem werkt als volgt. De armband bevat een sensor die de elektrische weerstand van de huid registreert – en daarmee de hoeveelheid stress. Die stress wordt vervolgens weergegeven als een lichtpatroon. Hoe hoger het opwindingsniveau, hoe intenser dat lichtpatroon wordt: het aantal elementen en de snelheid nemen toe en de kleur verschuift van zachtgeel via oranje naar donkerrood.

Thuisbeleggers

Het apparaat richt zich op serieuze thuisbeleggers die aandelen verhandelen via internet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die lang niet altijd zuiver rationeel handelen. Hun gedrag wordt maar al te vaak beinvloed door emoties – met name angst en hebzucht – die hun vermogen tot objectief en zakelijk handelen in gevaar kunnen brengen. Handig dus als zij het signaal krijgen om even pauze te nemen, te ontspannen en hun beslissingen te heroverwegen.

Het Rationalizer-concept is het resultaat van een gezamenlijk verkenningsproject van ABN AMRO Dialogues Incubator en Philips Design. Bij het project waren nog andere partijen betrokken, waaronder potentiele eindgebruikers, Philips en de Vrije Universiteit Amster-dam.

 

Meer informatie vindt u op de site van Philips.

 

Voor meer informatie over stress op het werk:

http://www.kluwershop.nl/details.asp?pr=11231

Reageer op dit artikel