artikel

Continu vlees snijden

Veilig werken

De slager valt in 1998 uit wegens RSI-klachten en stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de gevolgen. De kantonrechter stelt hem in het gelijk en de werkgever gaat in beroep. Het gerechtshof neemt als vaststaand aan dat de werknemer vanaf medio 1983 voor een groot deel van zijn tijd porties vlees heeft gesneden. Dat werk is repeterend van aard en kan RSI veroorzaken. Ook neemt het hof als vaststaand aan dat de slager zijn werkzaamheden aan een (te) lage tafel heeft verricht.

 

Het gerechtshof geeft de werknemer de mogelijkheid te bewijzen dat hij in de periode vanaf 1993 tot 1998 (vrijwel) voortdurend heeft gewerkt onder een hoge werkdruk en in een temperatuur van circa 6 a 7 graden Celsius. Uit de door getuigen afgelegde verklaringen blijkt dat dit inderdaad het geval was. Verder worden de verklaringen van de slager en de hulpkok over de werkdruk en de hoeveelheid te snijden vlees (honderden porties per dag) onvoldoende door de werkgever weersproken. Daar kwam nog bij dat in 1993 de WAO-uitkering van de werknemer werd verlaagd en afgestemd op een werkweek van 15 uur. Vanaf die tijd moest de slager hetzelfde werk doen in vijftien in plaats van twintig uur per week, zoals in de periode daarvoor.

 

Het hof verwerpt de kritiek van de werkgever op het onderzoeksrapport van de door de kantonrechter benoemde deskundige. Dat die geen onderzoek heeft gedaan op de werkplek doet niet ter zake, omdat de huidige situatie anders is dan die waarin de werknemer zeven jaar geleden werkte. Ten slotte is onvoldoende aannemelijk geworden dat de klachten van de werknemer een priveoorzaak hebben. De werkgever is daarom aansprakelijk voor de schade van de werknemer.

Reageer op dit artikel