artikel

Drankprobleem

Veilig werken

In januari 2007 verklaart het CBR het rijbewijs ongeldig. De werkgever geeft aan dat de arbeidsovereenkomst alleen kan worden voortgezet als hij voor 1 februari 2008 zijn rijbewijs terug heeft. Omdat dit niet lukt, start de werkgever een ontbindingsprocedure. De gemachtigde van de werknemer maakt bezwaar en de werknemer wordt, in afwachting van een WSW-indicatie, door de werkgever voorlopig geplaatst voor begeleid werk bij een sociale werkvoorziening.

 

Er worden wel enkele afspraken gemaakt. Een daarvan is dat als hij naar alcohol ruikt of als er sprake is van vermoeden van overmatig alcoholgebruik, hij direct naar huis wordt gestuurd. Bij een derde constatering volgt stopzetting van het begeleidingstraject. De werknemer heeft die afspraken ondertekend. Maar meteen op de eerste dag van zijn werk bij de werkvoorziening wordt hij al wegens alcoholgebruik naar huis gestuurd. Na een tweede officiele waarschuwing gaat hij in mei 2009 voor de derde keer in de fout, waarop de werkvoorziening per direct de detachering beeindigt.

 

Zowel de werkgever als de sociale werkvoorziening hebben de werknemer diverse malen geadviseerd om zich voor alcoholverslaving te laten behandelen. De werkgever verzoekt nu ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De werknemer voert aan dat zijn gedrag hem niet kan worden verweten, omdat het voortkomt uit zijn verstandelijke beperkingen die het gevolg zijn van een zuurstoftekort bij zijn geboorte. De kantonrechter vindt het gedrag van de werknemer wel verwijtbaar. De man heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het door zijn verstandelijke beperkingen komt dat hij de adviezen om zich te laten behandelen voor zijn alcoholverslaving, niet heeft opgevolgd. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op grond van een dringende reden.

 

Reageer op dit artikel