artikel

Piloot met psychische stoornis

Veilig werken

De gezagvoerder stuurt een dag later een e-mailbericht waarin hij de werkgever meedeelt dat de piloot volgens andere bemanningsleden in een hotelbar in Hurghada verschillende seksistische en discriminerende opmerkingen heeft gemaakt, dat hij zijn rekening niet kon betalen en volgens eigen zeggen de hele nacht niet heeft geslapen. Verder zou hij aan boord van het vliegtuig de nodige stennis hebben gemaakt.

In de nacht van 19 op 20 juli vernielt de piloot ’s nachts het interieur van zijn woning. Buren alarmeren de politie en de man wordt diezelfde dag opgenomen op de (open) afdeling psychiatrie van een ziekenhuis, vanwaar hij zich bij de werkgever ziek laat melden.

De werkgever stuurt op 22 juli een brief met de mededeling dat de piloot op staande voet is ontslagen.

 

De werknemer vordert in een kort geding doorbetaling van salaris en tewerkstelling.

De behandelend psychiater heeft aangegeven dat het gedrag van de man waarschijnlijk voortkomt uit een manisch-psychotisch ziektebeeld. De ziekte zou zich voor het eerst op 24 juni 2009 hebben gemanifesteerd, toen de werknemer in Denemarken last kreeg van een hevige angstaanval.

 

Volgens de kantonrechter kan het gedrag van de man in beginsel aanleiding zijn tot een dringende reden voor ontslag. Maar dat is hier niet het geval, omdat vooralsnog moet worden aangenomen dat de man heeft gehandeld onder invloed van een psychische stoornis. Daar komt bij dat de piloot tijdens de stop in Egypte nog niet wist dat hij aan die stoornis leed. Dit is immers pas vastgesteld nadat hij zijn interieur had vernield in de nacht van 19 op 20 juli. De werknemer heeft daarom recht op loon. De vordering tot tewerkstelling wordt afgewezen, omdat nog niet duidelijk is wanneer hij weer arbeidsgeschikt wordt verklaard. Ook is het nog de vraag of hij weer beroepsgeschikt zal worden voor zijn functie, gelet op de daarvoor geldende wettelijke voorwaarden.

 

Reageer op dit artikel