artikel

Risicomanagement bedrijven en instellingen onvoldoende

Veilig werken

Nederlandse bedrijven hebben hun risicomanagement onvoldoende, inefficient en te oppervlakkig georganiseerd.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, Nyenrode Business Universiteit, het Koninklijke NIVRA en PricewaterhouseCoopers. In het onderzoek werden ruim 1000 bedrijven en non-profit instellingen met een omzet of budget van meer dan 10 miljoen euro onderzocht. Amper een vijfde van de bedrijven en organisaties heeft haar risicoprofiel herzien naar aanleiding van de huidige financiele crisis. De onderzoekers geven de onderzochte bedrijven en instellingen gemiddeld een rapportcijfer van 4,5.

Onvoldoende voor risicomanagement

Prof. dr. Leen Paape, dean van de Nyenrode School of Acountancy & Controlling en mede-onderzoeker: ”Risicomanagement bij Nederlandse bedrijven scoort dus een zware onvoldoende. De ontwikkeling van risicomanagement in Nederland staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Daar komt nog bij dat er nauwelijks voortgang is gemaakt ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat is op zijn minst zorgelijk te noemen.” Prof. dr. Leen Paape presenteerde de resultaten op 25 novmeber tijdens de Accountantsdag 2009. Op 7 december is op Nyenrode een seminar aan het onderzoek gewijd.

Meer dan de helft van de organisaties blijkt slechts eenmaal per jaar een risicoanalyse uit te voeren. Een integrale analyse – voor zowel strategische, financiele rapportage,operationele, financiele en compliance risico’s – gebeurt maar door 16,5% van de profit organisaties en 7,9% van de non-profit organisaties.

Regelgeving is goed

De onderzoekers concluderen verder dat een beursnotering, waardoor een
bedrijf onderworpen is aan corporate governance regelgeving, een
positieve invloed heeft op de kwaliteit van risicomanagement.  Zelfregulering heeft daarentegen een negatief effect op de kwaliteit van risicomanagement.

Een samenvatting van het onderzoeksrapport is te downloaden op http://www.nyenrode.nl/pe waar tevens een kopie van het rapport is te bestellen

Reageer op dit artikel