artikel

Drie deskundigen over gedrag

Veilig werken

Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde en schrijver van het managementboek van het jaar, houdt de arbo-adviseur een spiegel voor. Zijn credo: wees trots op je vak, zorg dat je over voldoende kennis en ervaring beschikt en blijf leren. Pas dan kun je gedrag op de werkvloer veranderen.

 

Jop Groeneweg, veiligheidskundige en cognitief psycholoog, richt zich vooral op de klant/opdrachtgever. Het merendeel van de werkgevers en werknemers denkt kwalitatief, constateert hij, maar arbodeskundigen denken vaak kwantitatief ofwel cijfermatig. Wil je dus dat een boodschap impact heeft, dan kun je beter met een fictieve Telegraaf-voorpagina met een ontplofte raffinaderij aankomen dan met statistieken over ongevallen en risico’s. Ook gaat Groeneweg in op het Baker-rapport dat concludeert dat het vergroten van persoonlijke veiligheid niet leidt tot vermindering van het aantal grote ongevallen.

 

Epidemioloog Lex Burdorf, tot slot, pleit voor een focus op het inrichten van de omgeving. Want je kunt blijven herhalen en blijven aantonen dat het gebruik van een hulpmiddel beter is voor de rug, als de tillift aan de andere kant van de gang staat, slecht onderhouden is of onvoldoende gebruiksvriendelijk, zal geen verpleegster het ding gebruiken.

 

Mocht uw interesse gewekt zijn, bezoek dan het symposium ‘Gedrag als vergeten factor’ dat op 9 februari 2010 georganiseerd wordt door de multidisciplinaire vakgroep (NVVK/NVvA/BA&O) De Menselijke Factor. Meer informatie en aanmelden: www.arbeidshygiene.nl, www.veiligheidskunde.nl en www.BAenO.nl

Reageer op dit artikel