artikel

Werkstraf geëist tegen heiers Noord-Zuidlijn

Veilig werken

Vallende damwandplaat

Tijdens werkzaamheden aan de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn viel een damwandplaat op een voorbijrijdende auto. De bestuurder, een 33-jarige man uit Zaandam, kwam hierdoor om. Het ongeval gebeurde aan de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord. Tijdens het hijsen van de platen met een hijskraan raakte er eentje los en viel naar beneden.

Onzorgvuldig

Volgens justitie hebben de twee mannen, 25 en 44 jaar oud, de damwandplaat onzorgvuldig in de strop van de hijskraan vastgemaakt. De Arbeidsinspectie concludeerde eerder al onder meer dat de werklieden bij het tillen van de platen niet de verplichte twee, maar slechts een ketting hadden gebruikt.

Geen deugdelijk werkplan

De onderaannemer  had volgens het OM geen deugdelijk werkplan voor de twee werknemers. Het bedrijf wist van de gevaarlijke situatie ter plekke, maar gaf geen nadere instructies aan de medewerkers en hield geen nauwgezet toezicht, stelde de officier van justitie. Uitspraak op 26 januari.

Reageer op dit artikel