artikel

Wie betaalt het recherchebureau?

Veilig werken

Ook zijn privetankbeurten en goederen weggeschreven op de rekening van enkele zakelijke laeseklanten. Via Hoffmann Bedrijfsrecherche kwam de werkgever erachter dat de werkplaatsreceptionist dat had gedaan. Het recherchebureau declareert de werkzaamheden voor 7500 euro bij de werkgever. Die via een rechtszaak dit bedrag op de werknemer wil verhalen.

 

De rechter stelt vast dat door de diefstal (of verduistering) de werknemer zich niet alleen in strijd met zijn arbeidsovereenkomst heeft gedragen, maar ook een onrechtmatige daad heeft gepleegd. De schade moet op grond van art. 6:74 Burgerlijk Wetboek in beginsel worden vergoed. De werkgever voert aan dat in de onderneming, waar 140 mensen werken, geruchten de ronde deden dat er werd gestolen.

 

Uit een intern onderzoek bleek dat die geruchten klopten. Maar de dader kon niet worden gevonden. Om die zo snel mogelijk op te sporen en daardoor de schade te beperken, heeft de werkgever een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Als hij de politie erbij had gehaald, zou het veel langer hebben geduurd. Zodra de – enige – dader bekend was, is het onderzoek gestopt.

 

De rechter acht een en ander volkomen proportioneel. De werknemer had toen hij hoorde dat de bedrijfsrecherche werd ingeschakeld, direct kunnen zeggen dat hij de dader was. Dan hadden alle kosten voorkomen kunnen worden! Gezien alle omstandigheden van het geval, ziet de rechter geen aanleiding om het bedrag van de vordering te matigen. De ex-werknemer moet ook nog eens de proceskosten betalen.

 

Reageer op dit artikel