artikel

Aandacht en complimenten voor betere resultaten

Veilig werken

Als leidinggevenden het gedrag van hun medewerkers proberen te beinvloeden, doen ze dat

tachtig procent van de tijd met aansporen, op ze inpraten. Dat werkt slecht. Het bestraffen van ongewenst gedrag  leidt het tot een gehoorzaamheidscultuur, gebaseerd op angst. En dat gaat niet samen met innovatie en creativiteit. Bovendien werkt het op de lange termijn contraproductief. Mensen leren alleen wat niet mag, maar niet wat wel de bedoeling is.

 

Reageren vanuit reflexen

Positief, belonend leiding geven leidt tot een gevoel van vrijheid en bevlogenheid bij de medewerkers, en tot minder stress. Behalve deze positieve bijwerking kun je met deze aanpak ook heel gericht veilig gedrag bevorderen, bijvoorbeeld in het stimuleren van het dragen van veiligheidskleding.

Behalve vrijheid voor medewerkers levert de positieve manier van belonen de

leidinggevende ook resultaat op. Medewerkers worden creatiever en zijn vooral niet meer bang om een stapje extra te doen.

 

Complimentjes

Het is het van belang dat de leidinggevende heel duidelijk omschrijft welke resultaten en welk gedrag hij wil veranderen. Daarnaast zal een leidinggevende ook zelf moeten veranderen. Bestraffend op mensen inpraten moet worden ingeruild voor kijken wat er goed gaat en hoe dat kan worden beloond – en dan niet met exorbitante bonussen, want daar raken mensen aan gewend waardoor ze hun prikkelend effect verliezen. Het is te vergelijken met een hond die een volle voederbak krijgt: hij is er wel tevreden mee, maar voor minder steekt hij geen poot meer uit.

 

Auteur: Marius Rietdijk

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel