artikel

Vals gevoel van veiligheid

Veilig werken

Er zijn twee soorten veiligheid: persoonlijke veiligheid, de mate waarin voorkomen wordt dat personen door eigen handelen letsel oplopen en proces veiligheid, de mate waarin het bedrijfsproces veilig is voor mens, organisatie en de omgeving.

 

Het is een misverstand dat er een causaal verband of zelfs maar een correlatie bestaat tussen persoonlijke veiligheid en procesveiligheid. Helaas is dit besef nog steeds niet tot de meeste veiligheidsmanagers doorgedrongen: die blijven denken dat een bedrijf zonder persoonlijke ongevallen ook een veilig bedrijf is. Er is vaak te weinig gedegen  kennis van de primaire processen aanwezig binnen bedrijven. Die kennis kunnen we wel inhuren is dan de gedachte.

 

De wereld van de veiligheid is toe aan een herbezinning: er moet meer aandacht komen voor de veiligheid van het primaire proces als fundamentele basis van de veiligheid van een organisatie. Die aandacht mag echter niet ten koste gaan van de aandacht voor persoonlijke veiligheid.

Dat zal niet gemakkelijk zijn: het vergt veel kennis van zaken en een langetermijn aanpak ipv snelle, eenvoudige kortetermijnoplossingen.

Daarnaast is er een taak voor de universiteiten om samen met de industrie te onderzoeken hoe de kwaliteit van het beheersen van het primaire proces gemeten wordt.

 

Auteurs: Jop Groeneweg en Rudy Weerheym

 

Discussieer mee via de LinkedInGroup van VakbladArbo.

 

Voor een pfd van het volledige artikel klik hier

 

 

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel