artikel

Handschoentje (weg)leggen

Veilig werken

Is het gebruik van latexarme handschoenen op een operatiekamer verplicht?

De wetgeving bepaalt niet welke handschoenen we moeten gebruiken. Dat is een zaak tussen medewerkers en leidinggevende. Het is daarom goed om met de preventiemedewerker en/of de bedrijfsarts afspraken te maken over welke handschoen(en) te gebruiken bij een vermoeden van latexallergie.

Latexallergie is een allergie voor latex (natuurrubber). Wanneer iemand met een latexallergie in aanraking komt met latex, kunnen er binnen een paar minuten tot een uur verschillende (ernstige) klachten ontstaan. Als de huid in aanraking komt met latex, ontstaan er op de contactpunten rode, jeukende vlekken en zwellingen. De zwellingen worden ook wel galbulten of netelroos (urticaria) genoemd. De klachten gaan vrij snel weer over, na een uur tot een dag. Duurt het contact met latex langer, zoals bij het dragen van latex handschoenen, dan kan er eczeem aan de handen ontstaan. Vooral mensen die in hun werk vaak latex handschoenen dragen, lopen kans een allergie voor latex te ontwikkelen.

Reageer op dit artikel