artikel

Hoogte

Veilig werken

Een veelgebruikte regel is dat de bovenkant van het oog gelijk dient te staan met de bovenkant van het scherm. Dat kan een redelijke uitgangspositie opleveren, maar waar baseren we dat op? Het gaat uiteindelijk om de kijkrichting en de stand van het hoofd/de nek daarbij. Deze dient in een ‘neutrale’ positie te staan tijdens het lezen op de monitor.

 

‘Neutraal’ betekent niet voor iedereen hetzelfde. Ook hier zijn er individuele verschillen tussen mensen, afhankelijk van hun bouw en voorkeur. Er zijn mensen die liever iets naar beneden kijken, die hebben dus meer profijt bij een lagere positie van het beeldscherm. Werken met een gestrekte nek (hoofd naar achteren) wordt in de regel als een knelpunt gemarkeerd bij beeldschermwerk.

 

Mensen met een bril zullen zoeken naar de manier waarop ze het beeldscherm het beste kunnen waarnemen. Als aanpassing van de bril geen optie is, wordt het beeldscherm geplaatst op die positie die de beste stand (middenstand) geeft van het hoofd.

Soms krijgen mensen die niet blind typen het advies om de monitor iets lager te plaatsen om de kijkbeweging van het hoofd van toestenbord naar monitor niet te groot te maken.

 

 

Boekentip: Beeldschermwerkplek in 100 vragen

 

Wat klopt nu wel en wat niet?

  • – Wanneer is er sprake van ‘beeldschermwerk’? 
  • – Is een ergonomisch toetsenbord beter dan een conventioneel toetsenbord?
  • – Moet de bureaustoel nu in een bewegende stand gebruikt worden terwijl  dit als bijzonder onprettig wordt ervaren? 

  • – Hoe zit het met de vergoeding van preventieve middelen?

 

Deze publicatie geeft duidelijke antwoorden op vragen die vanuit meerdere perspectieven zijn te beantwoorden.

 

Meer informatie en bestellen

Reageer op dit artikel