artikel

Bewust veiligheidsregels overtreden #nvvk2013

Veilig werken

Dit is een van de inzichten die volgen uit onderzoek van Theo de Bruin, manager Kwaliteit, Veiligheid en Maatschappij bij Joulz. Het is een van de onderzoeken die werd genomineerd voor de scriptieprijs die de NVVK op 21 maart uitreikt.

De Bruin deed literatuuronderzoek naar de vraag wat werknemers verleidt af te wijken van bekende regels. Dit literatuuronderzoek werd aangevuld met praktijkonderzoek in het eigen bedrijf.

Daarbij kwam aan het licht dat monteurs en directie in twee verschillende werelden leefden en moeite hadden elkaar te begrijpen. Voor verbetering van veilig werken moest dit wederzijds begrip duidelijk worden verbeterd.

De onderzoeker vindt dat de aandacht bij ongevallen te veel uit gaat naar dingen die men heeft verzuimt te doen. Terwijl een veel groter inzicht kan worden verkregen uit de dingen die wel zijn gedaan. ‘Probeer te begrijpen wat iemand wel heeft gedaan, en probeer daarnaast zo concreet mogelijk te beschrijven welke handeling gewenst was geweest’, suggereert Theo de Bruin.

 

Kijk voor meer informatie over de scritpieprijs die aanstaande donderdag wordt uitgereikt op: www.veiligheidskunde.nl.

Lees het volledige artikel dat John Vollenbroek schreef naar aanleiding van dit onderzoek in het maartnummer van Vakblad Arbo>>

Reageer op dit artikel