artikel

Rampen bestrijden met een appje

Veilig werken

Leren met Google Glass, het veiligheidsbewustzijn van organisaties verhogen via een app of leren van een virtuele brandoefening. Dit zijn de tools en trends op opleidingsgebied waar u als arbo-professional weet van wilt hebben.

Rampen bestrijden met een appje

Trainen in de praktijk is soms lastig of duur: bijvoorbeeld omdat het nodig is daarvoor een bepaalde dure machine stil te leggen of omdat het apparaat in een gevaarlijke omgeving staat. “In zo’n geval kun je met virtual reality de werkelijkheid heel dicht benaderen”, zegt Jaap van den Bosch, directeur van het bedrijf Archidimex. Het bedrijf heeft daar dit jaar zijn virtual reality-training voor op de markt gebracht. “In die virtuele wereld moet je ook de lichaamsbewegingen uitvoeren – draaien, bukken en schroeven – die bij de handelingen horen. Dus je spiergeheugen werkt meteen mee om die handeling onder de knie te krijgen.”

Virtuele training kent sinds kort ook een module voor BHV’ers, zegt Frank Dolmans van het bedrijf VSTEP, dat de computersimulatie RescueSim heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen deelnemers (of eigenlijk: hun avatars) rondlopen in bijvoorbeeld een ziekenhuis. De trainer kan dan allerlei soorten calamiteiten laten plaatsvinden, van een brandje in een prullenbak, een ontploffing in een operatiekamer tot een neerstortende helikopter op de binnenplaats. Waarna de speler/cursist zijn avatar tot actie moet laten overgaan.

 “Het mooie van deze simulatie is dat je allerlei heel specifieke procedures kunt trainen. Je bent niet beperkt in je fysieke mogelijkheden. En je hoeft mensen ook niet vrij te roosteren om op een bepaald moment naar een bepaalde locatie af te reizen voor een training: de trainer komt gewoon langs met zijn laptop of de cursist oefent een scenario op zijn eigen systeem. Dat scheelt enorm in kosten en logistiek.” De virtuele training draait op dit moment als pilot bij het UMC Groningen, in het kader van het project Samen Voorbereid Veilig.

Leren via je smart phone? Ook dat kan, met een app. Zo gebruikt Achmea sinds kort de PowerApp om medewerkers op de hoogte te houden van bijvoorbeeld veranderingen in de financiele wet- en regelgeving. De app biedt brain snacks aan – heel korte stukjes theorie – en medewerkers kunnen multiple choice-vragen – brain breakers -– beantwoorden. De werknemers kunnen elkaar ook uitdagen om te kijken wie van een onderwerp het meeste weet – ‘duel-leren’ – en elkaars vakkennis liken. Dergelijke apps lenen zich uiteraard ook voor het verspreiden van arbo-kennis binnen organisaties. Zo heeft de start-up Changer uit Delft een incidentmanagementapplicatie ontwikkeld, met bijbehorende app. “Ongelukken op de werkplek moeten verplicht worden gemeld”, zegt salesmanager Pieter Nederveen van Changer. “Maar de bijna-ongelukken niet. Dat gebeurt dan ook niet of nauwelijks: de drempel van het papierwerk is daarvoor vaak te hoog. Terwijl je uit bijna-incidenten ook een heleboel waardevolle lessen kunt trekken.”

Dit is een fragment uit het artikel Digitaal leren op maat van auteur Rob Voorwinden. Het volledige artikel is te lezen in het meinummer van vakblad Arbo.

Reageer op dit artikel