artikel

Veiligheidskleding kan nóg veiliger

Veilig werken

Dragen uw medewerkers al langere tijd dezelfde werkkleding? Dan is het zinvol om eens te bekijken of zij nog steeds voldoende beschermd zijn tegen de risico’s waaraan zij bloot staan. Wellicht zijn er innovaties op kledinggebied waar zij van kunnen profiteren.

Veiligheidskleding kan nóg veiliger

De eerste stap bij de beoordeling van het kledingpakket van werknemers is de risico-inventarisatie & -evaluatie. De RI&E is belangrijk omdat de hierin vastgelegde risico’s per werkplek worden afgezet tegen de ingezette kleding. Ook als de RI&E actueel is, kan het zijn dat de kleding die in gebruik is niet de bescherming biedt die optimaal mogelijk is. Omdat er in de loop van de tijd dingen zijn veranderd, zoals nieuwe technieken en normen. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kleding die de veiligheid en het comfort van werknemers verhogen?

Zichtbaarheid

Voor een nog betere zichtbaarheid zijn de reflectie-striping en de hogezichtbaarheidskleuren de afgelopen jaren verbeterd. Ook zijn er meer kleurcombinaties mogelijk. Dit maakt dat bedrijven nu altijd kleding kunnen vinden die goed aansluit bij hun huisstijl.

Vlamvertragend & anti-statisch

Vijf jaar geleden volstond katoenen werkkleding omdat die niet gemakkelijk brandt. Tegenwoordig zijn er vlamvertragende en vlamdovende doeksoorten voor de kleding.

Bescherming tegen koude

Naast ontwikkelingen in de thermo-kleding vindt er ook een evolutie plaats bij de diepvrieskleding. De stugge, dikke diepvrieskleding wordt steeds dunner en flexibeler met behoud van dezelfde isolerende werking tegen vrieskoude.

Chemicaliënwerend

Kleding met een chemicaliënblokkade tegen vloeistofdruppels biedt geen 100 procent chemicaliënbescherming, maar weert afdoende spetters en lichte vervuiling.

Chemicaliënbescherming

Tegenwoordig zijn er de gekeurde kunststof overalls, vliesdun en voorzien van resistentietabellen die aangeven wanneer de inzet van welk type overall geboden is.

Dit is een fragment van het artikel Kritische kijk op kleding van Sjon de Bie. Het volledige artikel is te lezen in het decembernummer van vakblad Arbo

Reageer op dit artikel