artikel

Norm alleen is niet genoeg voor oogdouche

Veilig werken

Goed functionerende nood- en oogdouches zijn ­verplicht bij het werken met gevaarlijke stoffen om bij ongelukken snel en langdurig te kunnen spoelen. De voorzieningen zijn er vaak, maar functioneren ze ook optimaal en voldoen ze volledig aan de richtlijnen?

Norm alleen is niet genoeg voor oogdouche

De Europese norm, de EN15154 uit 2006, beschrijft de productspecificaties en stelt eisen aan het sproeipatroon, de hoeveelheid water die de leiding afgeeft (het debiet) en uit de douche komt, en de stabiliteit van de watertoevoer. Bedrijven moeten verder de waterkwaliteit beoordelen en op de watertemperatuur letten.

Norm

De norm geeft in een bijlage als advies dat de watertemperatuur boven de 15 °C moet zijn. Anders is lang spoelen niet goed vol te houden en kan onderkoeling optreden. Ook geldt een waarschuwing voor te warm water. Een watertemperatuur van 37 °C of hoger kan chemische processen versterken en versneld schade toebrengen aan de ogen. Op basis van Europees onderzoek komt de gewenste temperatuur voor veiligheidsdouches uit op minimaal 15 en maximaal 35 °C. De norm geeft ook een aanbeveling: 20 tot 25 °C voor een oogdouche en 20 en 30 °C voor een nooddouche. Die 30 °C is weer vrij hoog, want vanaf de 25 °C kan zich legionella in de leidingen ontwikkelen. Omdat er geen sprake is van een temperatuurverplichting, komt er in de praktijk bar weinig van terecht.

Alarm en assistentie

Ook als alles perfect functioneert kan het voor een slachtoffer moeilijk zijn om de vereiste spoeltijd te halen. Oogletsel door chemicaliën is bijzonder pijnlijk en het spoelen van de ogen geen pretje. Een kwartier spoelen lijkt dan een eeuwigheid. Het is de vraag of het slachtoffer dat zonder begeleiding volhoudt. Hulp van een BHV’er of EHBO’er is gewenst, maar is die ook beschikbaar of op tijd aanwezig? Grotere bedrijven en instanties rusten nood- en oogdouches daarom tegenwoordig uit met doorstroommelders. Loopt er water door de leiding, dan gaat er een alarmmelding naar de meldkamer. Een hiervoor opgeleide hulpverlener kan dan assistentie verlenen.

 

Reageer op dit artikel