artikel

Mensen zeuren, apps meten

Veilig werken

Zit die medewerker wel goed achter zijn bureau? En is zijn collega niet te moe om die machine te bedienen? Er is een manier om dit snel vast te stellen: met apps.

Mensen zeuren, apps meten

De overtuigingskracht van die apps blijkt vaak groter dan die van de desbetreffende arboprofessional. Want het is geen mens die zeurt, maar een app die meet.

Lawaai

Een te lawaaiige machine? De veiligheidskundige trekt zijn mobiel met daarop een app, een indicatieve geluidsmeter. Inderdaad: 90 dB. De werknemer aan de machine zou gehoorbescherming moeten dragen. Volgens Jan Vangeel, Health & Safety Manager Europe bij Besix, is de kans groot dat hij dit ook gaat doen. Want niet de veiligheidskundige zegt dat het geluidsniveau te hoog ligt, maar die app. En die is objectief en dus geloofwaardig. Daarbij: “Met die app kan ik laten zien dat het schermpje helemaal rood uitslaat. Nu. Dat maakt een abstract probleem als gehoorschade veel concreter.”

Verkeerd zitten

Die geluidsmeting is maar een van de apps die Besix inzet. Geavanceerder is een applicatie voor beeldschermwerkers. De ergonoom die een rondje doet door de kantoortuin, ziet iemand verkeerd zitten. Hij maakt een foto, de app produceert een plaatje van de ergonomisch juiste houding. Wat de werknemer te zien krijgt, is een vergelijking: ‘Hier zie je je hoofd, rug en benen in werkelijkheid – en dit hier is het ergonomisch ideaalbeeld.’ Zo ziet iemand meteen wat hij fout doet en hoe het wel moet.

Vermoeidheid

Ook Marc Hoppenbrouwers, Hoofd IDPB bij Brussel Airport, heeft de laatste jaren veel nuttige apps zien langskomen. Een hele mooie is volgens hem die van de FNV. Op die app staat een test waarmee iemand kan vaststellen of zijn vermoeidheid invloed heeft op zijn reactievermogen. Zo kan een veiligheidskundige bepalen of iemand nog in staat is om veilig een machine te bedienen. “Bovendien heb ik die app altijd bij de hand. Dat is ook erg handig voor de BHV´ers. Is iemand in contact gekomen met een chemisch product, dan kunnen ze meteen het etiket scannen.”

Kanttekening

Handig inderdaad, maar alleen als die apps ook betrouwbaar zijn. Dat zijn ze volgens Hoppenbrouwers niet altijd. Bij zo’n indicatieve geluidsmeter zegt het woord indicatief het al: je kunt die uitkomst niet vergelijken met die van een geijkte geluidmeter. “Natuurlijk, met een foutmarge van 3 dB weet je zeker dat een score van 90 dB een reden is voor actie. Maar sommige van die apps hebben een foutmarge van 10 of 12 dB en dan is hun waarde te gering. Kijk dus altijd kritisch of een app toegevoegde waarde biedt. Zo niet, houd dan het geld in je zak.”

Stroomlijnen

Apps kennen dus hun beperkingen bij gebruik als meetinstrument. Maar zowel Vangeel als Hoppenbrouwers zien nog een andere nuttige toepassing: inspectieprocessen stroomlijnen. Een medewerker die op een potentieel gevaarlijke situatie stuit, kan die melden bij zijn manager. Die is alleen niet altijd in de buurt. Met een speciale app kun je meteen een foto maken en die automatisch doorsturen naar alle verantwoordelijke partijen. Dat werkt ook voor kleine zaken: lekkende kranen, deuren die los in hun hengsels hangen. De melding gaat automatisch naar personen die dat kunnen herstellen.

 

> Meer weten over hoe apps kunnen helpen om processen te versnellen of bij te dragen aan veiligheid? Lees het volledige artikel ‘Veiliger werken met apps’ van Peter Passenier in Vakblad Arbo.

Reageer op dit artikel