artikel

Dull, dirty, dangerous? Drones!

Veilig werken

Drones: hype of toegevoegde waarde bij de inzet voor goede arbeidsomstandigheden en veiligheid? Als de drie D’s (dull, dirty, dangerous) spelen, kunnen de onbemande vliegtuigjes van waarde zijn. Maar het blijft opletten.

Dull, dirty, dangerous? Drones!

Dat zegt voorzitter Rob van Nieuwland van de branchevereniging DARPAS, de Nederlandse branchevereniging voor professionele productie en gebruik van onbemande luchtvaartuigsystemen.

Drie fases

De preses onderscheidt drie fases in het relatief jonge bestaan van het onbemande luchtvaartuig. De eerste fase was de introductie van het onbemande vliegtuig bij de krijgsmacht en organisaties in de openbare orde en veiligheid. De tweede fase was die van het toepassen van de drone in het civiele gebruik. Toen er vragen rezen over hoe en waar je mag vliegen en over de wetgeving, zag DARPAS het licht. Inmiddels mag de vereniging aanschuiven bij hearings door en in de Tweede Kamer over het privacy-aspect van drones, de derde fase.

Niet stiekem

Drones zouden observaties kunnen maken vanuit de lucht om veilig en gezond werken te monitoren. Maar alleen wanneer werknemers daarvan op de hoogte zijn. Dus niet stiekem. Datzelfde geldt voor dronegebruik bij het beheersbaar houden van mensenstromen of ter bescherming van de openbare veiligheid. Een van de ‘privacypuristen’ gaf aan het wel acceptabel te vinden dat drones hem in de gaten houden als het van tevoren wordt aangekondigd. Dan kun je net als bij cameratoezicht kiezen of je een bepaald gebied ingaat. Small Brother is watching you?

Drie D’s

Als er sprake is van een van de drie D’s, dan kunnen drones uitkomst bieden, meent Van Nieuwland. Bij werk dat zo saai (dull) is dat de mens al snel zijn focus verliest, blijft een drone bij de les. Ook bij viezigheid (dirty) zoals akelige uitstoot of damp kan de vliegende robot uitkomst bieden, denkt Van Nieuwland. Wordt het gevaarlijk (dangerous) dan springt de drone in om bijvoorbeeld conflictgebieden te bevoorraden.

Operators

Een arbo-punt is de discussie over de veiligheid bij de operators. “Dat is een issue. Sommige verzekeraars weigeren uit te betalen als het misgaat”, zegt Van Nieuwland. Denk aan bijvoorbeeld deze situatie: het ding komt op je af doordat een of twee van de rotorbladen afbreken. Echt gebeurd. De operator in kwestie kon nog net op tijd wegduiken, maar een ongeluk is snel gebeurd. De meeste verzekeraars rekenen dit tot de WA, maar toch.

Foto: Stock image / Shutterstock.com
Reageer op dit artikel