artikel

Veilig vakantierooster voorkomt stress

Veilig werken

Met de feestdagen en de nieuwe vakantieperiode in zicht, is de tijd rijp om de afgelopen vakantieperiode te evalueren. Doel: een beter en veiliger vakantierooster met minder stress voor vaste medewerkers en uitzendkrachten.

Veilig vakantierooster voorkomt stress

Want het nieuwe vakantierooster zal vanaf begin volgend jaar weer vorm moeten gaan krijgen. Tijd voor evaluatie en actie!

Bezetting in het gedrang

Het is natuurlijk begrijpelijk dat medewerkers met schoolgaande kinderen graag vrij willen nemen in de periode waarin de zomervakantie van de scholen valt. Vaak komt dan de noodzakelijke bezetting in het gedrang. Dat betekent dat er een extra beroep wordt gedaan op diegenen die nog wel aan het werk zijn.

Onderbezetting zorgt voor stress

Dreigt er in zo’n periode echte onderbezetting, dan kan dit voor de nodige stress zorgen bij de achterblijvers. Want als vaste medewerkers mogen zij als eersten voor oplossingen zorgen voor de dreigende planningsproblemen. De uiterste grenzen van de werktijdenregels in de cao worden opgezocht: een halve dienst extra werken is geen uitzondering meer en zelfs dubbele diensten draaien kan voorkomen. Met te weinig hersteltijd als frequent gevolg.

Creatief met oplossingen vinden

Planners en medewerkers zijn creatief in het vinden van oplossingen om de zaak toch maar draaiende te houden. Vaak knijpt men in de vakantieperiode een oogje dicht ten aanzien van regeltjes die buiten die periode strikt gelden. Zoals conflicterende diensten ruilen. Ook van uitzendkrachten wordt in die periode maximale inzet gevraagd. Controle op de naleving van de Arbeidstijdenwet (Atw) is echter lastig en ingewikkeld waar het gaat om uitzendkrachten. Hetzelfde geldt voor zzp’ers.

Terugkijken voor betere planning

In deze rustiger periode is de tijd rijp te bekijken waar en hoe vaak de organisatie voorbij is gegaan aan cao-afspraken en Atw-regels. Vooral belangrijk voor een beter vakantierooster volgend jaar voor de vaste medewerkers. En voor betere afspraken met uitzendbureau’s. Het aantal conflicten met cao en Atw is belangrijk. Nog belangrijker zijn de ervaringen van medewerkers die in de vakantieperiode wél hebben gewerkt. Nu kunnen zij nog antwoorden geven op een aantal belangrijke vragen, over bijvoorbeeld herstelmogelijkheden en meer ervaren risico’s door extra inzet.

 

> Tips voor een beter vakantierooster? Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Tijd voor het vakantierooster’ van Leo Bonefaas. Lees het volledige artikel met tips in Vakblad Arbo 12-2016.

> Ook op andere fronten de werkstress binnen de perken houden? Het boek 5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk helpt u erbij.

Reageer op dit artikel