artikel

Leidt VCA tot schijnveiligheid?

Veilig werken

Steeds meer opdrachtgevers eisen dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma. En toch gebeuren er nog veel te veel ongevallen.

Leidt VCA tot schijnveiligheid?

Veiligheidskundige Roelof KleinJan komt met een mogelijke oorzaak: VCA leidt tot schijnveiligheid. Bovendien mist hij op de werkvloer de bewustwording en betrokkenheid.

De dubbele positie van de veiligheidskundige

KleinJan is veiligheidskundige en ziet vaak dat kleine momenten van onoplettendheid ernstige gevolgen kunnen hebben. De dubbele positie van de veiligheidskundige is daar mede debet aan. “Aan de ene kant vinden werknemers dat veiligheid zíjn terrein is en zij zich daar niet zelf mee bezig hoeven te houden. Aan de andere kant mag die veiligheidskundige zich niet te veel met hun werkprocessen bemoeien. Want wie werkt er al dertig jaar met die machine? Bovendien heeft de medewerker zijn veiligheidspapiertje gehaald, het VCA-diploma.”

VCA als excuustruus voor gebrek aan instructie

Daar zit volgens KleinJan een van de problemen: het VCA-diploma leidt tot schijnveiligheid. “Veel werkgevers zien het als excuus om verder niets te doen aan instructie. Terwijl VCA slechts opleidt tot een heel basaal niveau. En er tegenwoordig veel minder tijd wordt besteed aan de opleiding: een halve dag examentraining. Mensen beantwoorden bij het examen cruciale vragen fout, krijgen daarop geen terugkoppeling en slagen toch voor het VCA als geheel. Ik mis betrokkenheid en bewustwording.”

Veel werkgevers zien het VCA-diploma als excuus
om verder niets te doen
aan instructie

Veiligheid door bewustwording en betrokkenheid

Bewustwording en betrokkenheid komen vaak terug in het betoog van KleinJan. “Een werknemer die zich wel bewust is van bepaalde risico’s, gedraagt zich heel anders dan een werknemer die dat niet is.” Betrokkenheid zou KleinJan graag zien bij alle medewerkers. “Door het overbrengen van de juiste kennis en ervaring zorg je ervoor dat mensen betrokken raken. Daar zijn drie zaken voor nodig. Ten eerste moeten alle medewerkers de gevaren kennen (bewustwording). Ten tweede moet de werkgever daar beleid op voeren. En ten derde moet hij zijn medewerkers informeren. Deze drie punten zijn terug te vinden in de Arbowet.

> Alles over de nieuwe Arbowet? Download de gratis whitepaper!

Kennisniveau tussen VCA en veiligheidskundige

Naast veilige middelen zijn een veilige structuur en een veilige cultuur nodig. Passende opleidingen en trainingen op het gebied van veiligheid dragen daaraan bij. Maar er is meer nodig dan kennis alleen. “Het VCA-diploma vind ik veel te beperkt”, zegt KleinJan. “Maar niet iedereen wil doorgroeien tot veiligheidskundige. Daarom moet je medewerkers opleiden tot een kennisniveau daartussenin. Dan leren medewerkers bijvoorbeeld zelf een taakrisicoanalyse uitvoeren. Dat maakt ze enthousiast voor veiligheid en dan zullen ze hun collega’s aansteken. Dat levert, naast de basiskennis, aandacht op voor bewustwording en betrokkenheid.”

 

Roelof KleinJan | directeur en veiligheidskundige bij Kader, bureau voor kwaliteitszorg

 

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Iedereen veiligheidskundige?’ van Peter Passenier. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo.

> TIP: Aan de slag met gedrag op de tweedaagse opleiding ‘Awareness, bewust veilig gedrag’.

Reageer op dit artikel