artikel

Risicomanagement? Ga gewoon risicogestuurd werken

Veilig werken

Over risicomanagement wordt vaak nogal ingewikkeld gedaan. Maar je moet het vooral gewoon doen, zegt Martin van Staveren.

Risicomanagement? Ga gewoon risicogestuurd werken

Risicomanagement. Er zijn honderden benaderingen en modellen voor, waarbij u kansen en gevolgen moet inschatten die u niet precies kent. Dat kost allemaal tijd die u eigenlijk niet heeft … De hoogste tijd dus om anders naar risicomanagement te kijken en het vooral gewoon te gaan doen. Hoe? Ga gewoon risicogestuurd werken.

> TIP: volg de opleiding Risicomanagement

Risicogestuurd werken, wat is er hetzelfde?

Risicogestuurd werken is niets anders dan het toepassen van zes algemene risicostappen in al bestaande of nieuwe werkprocessen. Deze stappen zijn (1) doelen bepalen, (2) risico’s identificeren, (3) risico’s classificeren, (4) al dan niet maatregelen nemen, (5) checken of die maatregelen werken en (6) communiceren en rapporteren. Tot zover eigenlijk niets nieuws onder de zon. Want al die honderden risicomanagementbenaderingen komen in feite hier op neer.

> TIP: DOWNLOAD GRATIS de whitepaper Veiligheid en risicomanagement met 20 tips

Risicogestuurd werken, wat is er anders?

Risicogestuurd werken onderscheidt zich van het gangbare risicomanagement door eenvoud en accentverschillen. Die eenvoud vertaalt zich in de zes genoemde risicostappen, met heldere benamingen. Ook de kernbegrippen onzekerheid, risico en risicoperceptie worden scherp gedefinieerd. Twintig verschillende kenmerken bepalen de accentverschillen tussen instrumenteel risicomanagement (RM) en risicogestuurd werken (RW). Voorbeelden: de methode is leidend (RM) ten opzichte van de doelen zijn leidend (RW). Of: zeker willen weten (RM) ten opzichte van onzekerheid toelaten (RW).

Het is echt niet zo dat je morgen je hele huidige risicomanagementproces moet omgooien. Een aantal van de twintig kenmerken van risicogestuurd werken helpt je al om je bestaande aanpak aan te passen of aan te scherpen. Zodat omgaan met risico’s eenvoudiger, doeltreffender, goedkoper, sneller en zeker leuker wordt.

> TIP: DOWNLOAD GRATIS het artikel Van arbofabels naar risicosturing uit Vakblad Arbo

Risicogestuurd werken? Gewoon aan de slag!

De Amerikanen hebben een uitspraak die me wel aanspreekt: “It works by working on it.” Deze uitspraak lijkt wel ontworpen voor risicogestuurd werken. Er gewoon mee aan de slag gaan is namelijk waar het om draait. Van daaruit beoordelen wat werkt – helpt dit ons om effectiever om te gaan met risico’s? – en wat niet werkt. Als het werkt, ga er mee door. Werkt het niet, stuur dan bij.

> LEES OOK: 5 tips voor risicogestuurd werken

Het enige puntje is dat deze aanpak wel wat eisen stelt aan de organisatie. Er is namelijk flexibiliteit voor nodig. Evenals de bereidheid om een keer een doodlopende weg in te slaan en daar van te leren. En vooral openheid en onderling vertrouwen. Om onzekerheden die doelen bedreigen (r)echt in de ogen te durven kijken. En ook om verschillen van inzicht met elkaar te kunnen bespreken. Dit allemaal om te durven kiezen: er wat aan doen of het risico gewoon accepteren. Want ook dat laatste is een onderdeel van risicogestuurd werken. Succes!

Bron: overmanagement.nl

 

> TIP: De collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid

> LEESTIP: het boek Risicogestuurd werken in de praktijk van Martin van Staveren

Reageer op dit artikel