Alles over regelgeving voor opbouwen rolsteiger

De nieuwe regels voor het opbouwen van een rolsteiger zijn in 2018 ingegaan. De regels gelden niet alleen voor nieuw aangeschafte steigers, maar ook voor steigers die al in gebruik zijn. De regels lijken redelijk duidelijk; toch ontstaan er nog wel wat misverstanden over. Hoe zit het precies?

Alles over regelgeving voor opbouwen rolsteiger

De nieuwe regelgeving die per 2018 ingegaan is, is in het leven geroepen om het werken met -en vooral het opbouwen van- rolsteigers veiliger te maken. Er gebeurden nog te veel ongelukken en daarom is al in 2011 door de Inspectie SZW aan de VSB gevraagd om nieuwe methoden te ontwikkelen om de op- en afbouw van steigers veiliger te maken. In de vijf jaar ervoor gebeurden er namelijk ongeveer 535 ongevallen terwijl er met of op een steiger gewerkt werd. Deze ongevallen hebben verschillende oorzaken die zowel bij de stabiliteit van de steiger liggen als bij de stabiliteit van de gebruiker. Door overal leuningen te plaatsen voordat het platform betreden wordt, wordt zowel de stabiliteit van de steiger als die van de gebruiker verbeterd.

Wat houdt de regelgeving voor rolsteigers precies in?

Het belangrijkste aspect van de nieuwe regelgeving is dat men een platform pas mag betreden wanneer er een heupleuning is aangebracht. Bij het opbouwen van de steiger moet dus eerst een leuning geplaatst worden, voordat het platform mag worden betreden. Daarnaast moeten werkvloeren altijd voorzien zijn van een kantplank en boven- en tussenleuningen.

Misverstanden over deze nieuwe regelgeving

Veel werkers hebben deze nieuwe regelgeving erg desastreus geïnterpreteerd; er wordt vaak gedacht dat het traditionele materiaal helemaal niet meer gebruikt mag worden. Dat is niet waar. U hoeft niet meteen volledig nieuwe rolsteigers aan te schaffen die aan deze nieuwe regelgeving voldoen. Er moet alleen op gelet worden dat er dus al een leuning aanwezig dient te zijn voordat een platform betreden wordt.

De nieuwe regelgeving voor oude rolsteigers

Er mag dus nog steeds gewerkt worden met dezelfde horizontale en diagonale schoren, als er maar opgebouwd en afgebroken wordt met behulp van een voorloopleuning. Wanneer de steiger eenmaal is opgebouwd, mag de voorloopleuning weer verwijderd worden. Wanneer u nog “oude” steigers hebt, is het dus mogelijk om wel aan de nieuwe regelgeving te voldoen door voorloopleuningen aan te schaffen en deze te gebruiken bij het opbouwen en afbreken van de steiger. Tegenwoordig wordt er echter wel steeds vaker voor gekozen om een compleet nieuwe rolsteiger te kopen met alleen maar voorloopleuningen, omdat men dat vaak sneller en prettiger vindt werken.

Bij het opbouwen van een 'oude' steiger met voorloopleuningen is het wel belangrijk dat er met 4-sport opbouwframes begonnen wordt. Men begint namelijk als het ware met de leuning. De platformen kunnen dan op de gebruikelijke hoogtes geplaatst worden.

Dit artikel is gesponsord door rolsteiger.net.