blog

Vakantiecatalogus

Veilig werken

Diep respect voor de obers die zonder iets te noteren feilloos met de juiste bestelling terugkomen. Of ik ben juist onder de indruk van de moderne technologie. Die maakt het tegenwoordig mogelijk dat ober of oberin A de bestelling digitaal noteert in een klein kastje, dat ze als een soort Lucky Luke razendsnel uit een holster trekt. Sneller dan haar schaduw staat dan ineens ober B al met de bestelling aan je tafeltje. Fantastisch!

Vakantiecatalogus

 

Voorval 1:Kennis A had zich verdiept in de hufterproof handleiding die de chef had opgesteld, en slechts een keer een bestelling digitaal laten verdwijnen. Ik vroeg ook even naar de RI&E en wat ze van de Arbocatalogus Horeca vond. Ze keek alsof ik in het Tuvaluaans een medium gebakken Mongoolse gerbil had besteld. Ze was niet op de hoogte van het bestaan van beide.

 

Voorval 2, juist voor de vakantie: Een gepensioneerde man heeft enkele Aziatische pleegkinderen. Deze werken in zijn nagelstudio. Hij krijgt bezoek van de Arbeidsinspectie en deze constateert dat er geen RI&E aanwezig is. De inspecteur maakt er geen punt van. Hij wijst de man op deze wettelijke verplichting en vertrouwt er op dat deze er werk van gaat maken. Hulde! De man begeeft zich in arboland. Dat je dat op die leeftijd nog mag meemaken.

 

Toen hij mij belde had hij al diverse kastjes en muren achter de rug. Ik attendeerde hem op de Arbocatalogus voor schoonheidsspecialisten … O, u bent niet aangesloten? Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Dan moet u niet als ondernemer inloggen, maar als relatie. Ja, dat heb ik ook geprobeerd, maar dat werkte niet. Ik zal het even voor u navragen. Er blijkt inderdaad iets met de site aan de hand te zijn. Probeert u het morgen nog eens.

 

Zomaar een alinea uit de mailcorrespondentie tussen de man en mij:

“Kunt u mij begrijpen dat ik (71 jarige gepensioneerde), die als vrijwilliger een Vietnamese familie wil helpen, hier niet goed van word? Het zal best aan mij liggen. Als ik u allen hoor lijkt alles heel simpel. Voor u allen is het dagelijks werk. Geeft u mij a.u.b. een simpele gewone risico – inventarisatie voor een nagelstudio. Ik word zenuwachtig dat er deze week weer een arbeidsinspecteur op de stoep zal staan. Twee weken bijna dag en nacht gewerkt en nog geen tastbaar bewijs. Help mij s.v.p..”

Ik weet niet hoe het is afgelopen. Misschien vond hij mijn advies slechts een van de vele kastjes in de rij van bureaucratische regels.

 

Wij zijn zelf momenteel ook een arbocatalogus aan het afronden. Met gemengde gevoelens. Veel discussies over regels en interpretatie van regels. Ook in Europees verband hebben wij iets lopen rond een risico-inventarisatie-instrument. Ook in die discussie gaat het om regels, Europese regels, nationale regels, sectorspecifieke regels. Er moeten regels zijn, zonder meer. Maar als de structuur rond die regels (Arbocatalogi) en de handhaving (Arbeidsinspectie) rammelt, dan heb ik geen goed gevoel over mijn eigen vakgebied.

 

Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl

Reageer op dit artikel