blog

In science ?ction ?lms werd vroeger al gewaarschuwd dat daar griezelige dingen kunnen gebeuren en dat bleek te­recht. In ons moderne leven is cybercrime een reeel ge­vaar. Zo reeel zelfs dat ons kabinet in het regeerakkoord heeft beloofd er stevig tegen op te treden.

Carbo

 

Geen moment te vroeg, want een tijdje geleden werd zelfs het Pentagon aangevallen door cyberboeven. Daar konden die Amerikanen niet om lachen en ze dreigden zelfs, dat als het weer zou gebeuren, ze hard terug zou­den slaan, niet alleen virtueel maar misschien ook ouder­wets fysiek. Pas op dus met netbots, hacken, phishing en grooming (ik neem aan dat u weet wat het allemaal bete­kent, want ik kan het niet uitleggen). Er komen steeds meer cybercops die je bij de kladden kunnen grijpen. Er bestaat in Nederland al een ISAC, een Information Sharing and Analysis Center dat bedoeld is om cybercrime tegen te gaan.

 

Cyberspace kent geen grenzen maar dus wel vele geva­ren. Het zou daarom verstandig zijn als spacetraveller de nodige inentingen te krijgen, maar niemand weet welke dat dan zouden moeten zijn. Ook werkcontacten zijn niet zo eenvoudig. Op een ouderwets kantoor valt het soms al niet mee de goede sfeer te bewaren, maar in de virtuele wereld zijn relaties al helemaal ingewikkeld.

 

U bezoekt uw klant in een keurig pak met stropdas maar intussen heeft deze klant uw vakantiekiekjes, waar u met bleke buik in korte broek, vergezeld van uw topless vriendin, lollig staat te poseren, al lang gezien (uw vrouw trouwens ook). Waar u vroeger na een gewone vergadering nog kon beweren dat u het zo niet bedoeld had en dat u uw woorden te­rugnam, in cyberspace ligt het vast en gaat het ook nooit meer weg. Zelfs als u dood bent leeft u in cyberspace nog voort, niemand krijgt u daar nog weg.

 

Burgers, bedrijven en overheden begeven zich dus in cy­berspace en ciminelen en crime-    ?ghters ook. Maar als ie­dereen in cyberspace is, hoe zit het dan met de veiligheid en arbeidsomstandigheden daar? Onze risico-inventarisa­ties, onze regeltjes en onze plannen gaan nog steeds over die achterhaalde fysieke wereld. Hoe gaat dat als u virtu­eel wordt aangevallen of te maken krijgt met bedreigin­gen voor uw gezondheid en welzijn? Wat is het alarm­nummer voor de cyber-BHV? En kunt u in cyberspace ontruimen en wat is dan uw verzamelplaats?

 

Tijd voor arbo in cyberspace, de cyber-arbo. De CARBO dus.

Reageer op dit artikel