blog

Ondernemers

Veilig werken

Vroeger dacht men bij ondernemers aan gezette heren met een sigaar die arbeiders in fabriekhallen uitbuitten en zodoende rijk werden. Nu heeft het woord ondernemer iets magisch gekregen, je bent een entrepeneur, een nieuwe Steve Jobs. Laat anderen maar zwoegen voor een baas, loonslaven kennen geen vrijheid.

Ondernemers

 

De zzp’er van nu is een netwerker. Via je contacten haal je je opdrachten binnen. Dus bestaat de vrijheid eruit dat je nooit vrij bent. Het zijn vooral deze ondernemers die dag en nacht twitteren, linkedinnen en faceboeken.

 

Ik had vroeger een oom die niet wilde deugen. Hij had dan ook geen baan maar deed wat onduidelijke klusjes voor de een en dan weer voor de ander. Op feestjes werd er meewarig naar hem gekeken en werd hij meestal gemeden. U begrijpt zijn probleem: hij was zijn tijd ver vooruit.

 

Vroeger, toen ik nog een baan had, maakte ik mij wel eens druk over arbeidsomstandigheden. Ik denk er met weemoed aan terug: dit waren tenminste omstandigheden waar arbeid was. Ik heb trouwens wel een geweldige onderneming.

 

Uiteraard doe ik aan coaching en consultancy, dat doen alle moderne eenpersoonsbedrijven. Samen met een aantal andere superondernemers vorm ik een interessant netwerk, ontstaan via de netwerkborrels en het internet. Wij
houden elkaar een beetje aan het werk, althans tot nu toe houd ik vooral hen aan het werk. Zo heb ik een heel mooie huisstijl met prachtige visitekaartjes, ontworpen door een vormgeverondernemer. En mijn website is fantastisch. Ontworpen door een webdesignerondernemer en geoptimaliseerd door een web-optimizerondernemer.

 

Mijn accountantondernemer heeft mij geholpen met het opzetten van een geraffineerde organisatie van bv’s. Ik huur mezelf nu in van mijn eigen holding. Zo kan ik toch af en toe een factuurtje sturen waarvan mijn accountant dan weer een heel mooie jaarrekening kan maken.

 

Hoewel het natuurlijk wel heel fijn is met al die gelijkgestemde ondernemers over vrijheid te praten, begint er de laatste tijd toch iets te knagen. Het gevoel dat er iets ontbreekt. Een bevriende marketingconsultant, zelf ook ondernemer, wees mij op een ontbrekend element: het is wat men vroeger een klant noemde, zzp’ers spreken meestal over opdrachtgevers.

 

Hij gaat mij coachen in customer relations. Dat is vooral een kwestie van goed netwerken. Vandaar hier mijn oproep aan de ondernemers onder u: laat mij u coachen bij het instellen van uw bureaustoel, het inventariseren van de risico’s in uw werk/huiskamer en het managen van uw ziekteverzuim. Als u dan een opdracht krijgt, bent u er klaar voor. En intussen ben ik vast aan de slag.

Reageer op dit artikel