blog

Kop van Jut?

Veilig werken

Volgens het CBS is de werkloosheid in ons land de afgelopen maanden sterk gestegen en een groot aantal bedrijven heeft aangekondigd de komende tijd fors te moeten snijden. En wees eerlijk: als er een pinstoring is, ben je toch geneigd om even het nieuws te checken …

Kop van Jut?

 

Deze economische en maatschappelijke turbulentie heeft zo z’n invloed op arboland. De overheid bezuinigt op inspecties, werkgevers stellen investeringen uit en kopen minder arbozorg in. Veel werknemers maken zich zorgen over hun baan en dat bezorgt ze stress en slapeloze nachten. Ongetwijfeld zal het verzuim in veel bedrijven de komende tijd stijgen. Het werk wordt er in elk geval niet leuker op. Je zou er bijna depressief van worden.

 

De arboprofessional loopt het risico tussen al deze processen te worden vermalen. Werkgevers eisen dat het personeel bevlogen blijft presteren, werknemers beklagen zich graag bij hun ‘arbo-pispaal’, de arbofunctionaris.

 

Wordt het dus kommer en kwel in 2012? Dat hoeft niet. In Vakblad Arbo>> nummer 12 leest u dat u niet per se de Kop van Jut hoeft te zijn en dat u juist een positieve bijdrage kunt leveren. Een veiligheidskundige moet nu eenmaal altijd adviseren over werkprocessen, zo komt naar voren in de rondetafeldiscussie over het vak. Als veiligheidsdeskundige moet je je kennis in dienst stellen van de economische doelstellingen van de organisatie. Juist dan heb je invloed. En volgens de auteurs van de serie ‘veranderkundig adviseren’ moet de arboprofessional vooral ook niet vergeten om de werknemer te betrekken bij het oplossen van problemen in het werkproces.

 

Een positieve sleutel voor 2012 lijkt te liggen in positief en pragmatisch blijven, en meedenken vanuit de praktijk: met de werkgever en met de werknemer, al zal dat niet eenvoudig zijn.

 

De redactie van vakblad Arbo wenst u een heel positief nieuw jaar!

 

Jacqueline Joosten is hoofdredacteur van het Vakblad Arbo>>

 

Reageer op dit artikel