blog

Polderen voor veiligheid

Veilig werken

Liggen mijn codes samen met mijn naw- en bankgegevens – en paspoort – misschien op straat? En op wiens stoepje dan wel? Op de tegels van hobbyende studenten, of bij de amateurs van KPN die brieven sturen met wachtwoorden en inlogcodes? Of misschein wel in de keuken van een Oost-Europese maffioso? Hoe lang duurt het nog voordat ik een lege bankrekening aantref?

Polderen voor veiligheid

 

Hoewel, zo eenvoudig is dat inloggen niet. De klanten van ING schijnen daar regelmatig problemen mee te hebben. Wie had trouwens gedacht dat ik live via internet niet alleen onze kinderkamer in beeld kon krijgen, maar ook die van de buren? En wat zal iedereen opkijken als ik vanuit mijn werkkamer de Van Brienenoordbrug open zet!

 

Cyberspace.
Een gevoel van veiligheid geeft het bepaald niet. Maar er gloort hoop aan de horizon. Sinds kort schijnen we een Nationaal Cyber Security Centrum te hebben, met beperkte middelen en een langetermijnplanning. Gelukkig maar. En: KPN gaat investeringen in haar IT-systemen versneld doorvoeren. Wat een zegen! ING, de overheid, Vodafone, nutsbedrijven en al die andere organisaties doen hetzelfde. Dat schept tenminste vertrouwen …

 

In het maart nummer van Arbo leest u over een andere aanpak. Over een aanpak van kennis delen. Over een samenwerkingsmodel tussen concurrenten dat alle partijen voordeel oplevert. Een model dat weliswaar niet gaat over IT,  maar over veilig werken. Het motto: ‘De kennis is er al, boor hem aan.’ Bij Stichting Casos kijken onderaannnemers in elkaars keuken en delen hun veiligheidskennis. Een gezonde competitie die aantoonbaar leidt tot minder incidenten.

 

Polderen voor veiligheid dus: een veiligheidsaanpak waar de hightech-sector nog iets van kan leren.

 

Jacqueline Joosten is de hoofdredacteur van het Vakblad Arbo>>

 

Deze column verscheen eerder in Vakblad Arbo, maart 2012. Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer van het Vakblad Arbo>>

Reageer op dit artikel