blog

Een ANP bericht

Veilig werken

Je verwacht het niet. Ik denk aan veel te dikke kerels en een kilo bruine bonen op een goor bord. Zitten op smeltend asfalt. Twee schone onderbroeken voor drie weken, een geur van zweet, bier en rook in de cabine en een wellustige vriendin van 86 kilo met zo’n doorleefde stem en een snor. Rauwe mannen dus, die niet lullen, maar sturen en als het moet een knal voor je kop uitdelen. Pech, je stond in de weg. Sodemieter op. Past mijn Scania hier niet doorheen? Moet jij eens opletten.

Zoiets.

Maar dat blijkt onzin.

De truckers hebben last van stress en de toenemende agressie op de weg. ‘Korte lontjes van medeweggebruikers leiden regelmatig tot agressie, geweldsuitingen en gevaarlijke situaties’, aldus de voormalige Arbeidsinspectie. Volgens Transport en Logistiek Nederland heeft de helft van de truckers te maken met agressie. In 30 procent van de gevallen is er zelfs sprake van fysiek geweld.

De oorzaak wordt onderzocht en er komt een rapport. Deze onverwachte furiositeit lijkt gewild voer voor trainers en begeleiders te worden, want dat zal de uitkomst wel zijn. Is de verwachting. Chauffeurs leren hoe je moet incasseren. Hoe je lief moet blijven voor de andere weggebruikers. En dat je ook op een vriendelijke toon kan uitleggen dat men even moet wachten als jij je vracht uitlaadt op de Amsterdamse Herengracht. Nee, dan kun je er niet langs, dat gaat even niet. ‘Ik ben echt zo klaar, dan kunt u weer verder. Of ik niet kan opschieten? Zeker als u uw harses dicht houdt en mij m’n gang laat gaan. En anders flikker ik jou, je vriendin en die kleine klerehond gezamenlijk in de gracht!

Daar is geen trainer voor nodig.

 

Reageer op dit artikel