blog

€5 miljard schade door de Capslocktoets

Veilig werken

Maar toch, in dit stukje wil ik het niet hebben over het einde van arbo, maar over het begin. Het begint namelijk heel slecht. Met een a. En op het toetsenbord ligt die a vlak bij de Capslocktoets.

€5 miljard schade door de Capslocktoets

 

Na de clusterbom en het zelf te monteren wasrekje is de Capslocktoets de meest desastreuze uitvinding uit de geschiedenis van de mensheid. Vooral voor iedereen die zich bezighoudt met arbo. Want als je over dit onderwerp ook maar iets op papier wil zetten, zit je vast aan begrippen als arbodienst, arbeidsinspectie, arbeidsongeschiktheid, en alle andere woorden waar een a in zit. En aangezien arbo-professionals niet worden geselecteerd op hun typetalent, belanden ze geheid een paar keer per dag met 1 van de 3 vingers op de Capslocktoets.

 

€ 1.000.000.000

Sommige lezers zijn misschien geneigd dit probleem te relativeren. Ten onrechte. Want vorige maand bracht onderzoeksbureau Panteia schokkend nieuws: de BV Nederland kampt deze zomer met een enorme schadepost. De oorzaak? Alle gesprekken over voetbal. De 10 minuten per dag dat Nederlandse medewerkers hier gemiddeld aan spenderen, zijn gemakkelijk om te rekenen naar harde euro’s. Om precies te zijn naar: € 1 miljard.

 

Schokkend. Maar het kan erger. Het is erger. Want de Capslocktoetsschade valt nog veel hoger uit. Ik denk dat je als Nederlandse beeldschermwerker iedere werkdag zeker 15 minuten bezig bent met:

 

  • de Capslocktoets per ongeluk in te drukken,
  • door te typen totdat je eindelijk ontdekt dat je de Capslocktoets hebt ingedrukt,
  • je ongenoegen hierover kenbaar te maken,
  • je afvragen hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat de fabrikant die toets precies daar heeft aangebracht, en niet aan de andere kant van het toetsenbord waar veel handiger toetsen zitten zoals Delete, Home en End,
  • je proberen te herinneren hoe je al die hoofdletters ook alweer om kon zetten in kleine letters (het was iets met F3),
  • tot de conclusie te komen dat dit de moeite niet loont, omdat je dan alle letters aan het begin van de zinnen en eigennamen weer kapitaal moet maken,
  • de hele passage maar te deleten en over te typen – nadat je hem eerst hebt moeten printen, omdat je anders niet meer weet wat je had geschreven.

 

€ 5.000.000.000

Let wel: dit soort onderbrekingen zie je niet alleen tijdens deze sportzomer. Bovendien gaat het hier niet om natuurlijke pauzes die de werknemer sowieso had genomen, maar om een voortdurende verstoring van het werkproces. Ik heb het een paar keer doorgerekend, maar ik kom niet lager uit dan een jaarlijkse schade van zo’n € 5 miljard.

 

Stelt u zich eens voor… als we al dat geld weer in de economie kunnen pompen, worden alle bezuinigingsmaatregelen overbodig. Dan mogen we dadelijk weer op ons 60e ophouden met werken. En dan kunnen we dat ook. Want zonder die Capslocktoets hebben we al onze targets al ruim voor ons pensioen gehaald.

 

Oplossing

Gaat dit stukje niet over het einde van Arbo? Toch wel. Want op korte termijn moeten we echt naar een andere term. En ik denk dat ik eruit ben. Het wordt Turbo. Dat is veel hipper en veel sneller. En het ligt ook nog eens op veilige afstand van de Capslocktoets.

 

 

Behaal dubbele winst: sneller werken en minder verzuim met de e-learningmodule sneltoetsen Arbo.

Meer informatie

Reageer op dit artikel