blog

Eigen schuld, dikke bult

Veilig werken

Als hoofdredacteur heb ik er eigenlijk een hekel aan – want je bent journalist of niet – maar ik ga u nu niets nieuws vertellen: sinds begin deze eeuw zijn we anders tegen verzuim gaan aankijken en is de focus van puur werknemersbelang verschoven naar meer begrip voor de werkgever. Want die betaalt zijn personeel uiteindelijk voor zijn inzet, en niet om thuis te zitten met spit of om overspannen (wat is er eigenlijk gebeurd met dit ouderwetse containerbegrip?) een hengel in de plaatselijke vijver uit te gooien.

Eigen schuld, dikke bult

De werknemer kan tegen een stootje en voor de personeelsleden die toch liever thuis zitten was er de Wet verbetering poortwachter, maar vooral de Wulbz in 1996. En het werkt: het verzuimpercentage daalde van 10 procent in 1980 naar 4,2 procent in 2011.

Rust roest, dus met spit niet meer zes weken plat, maar in beweging. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) vaardigde richtlijnen uit die de werknemer weer snel aan het werk moet helpen. Wie te lang thuis zit, loopt het risico gerekruteerd te worden voor het leger der ledigheid.

En nu dan de nieuwe flinkheid van de casemanagers. Ze laten callcenters bellen naar zieke werknemers en stalken zo de werknemer die ziek thuis zit. Tenminste, als we de criticasters van de beroepsgroep mogen geloven. Veel ophef rond een misverstand. Als de werknemer onterecht met de benen op tafel zit bij zijn of haar geliefde thuis, is het toch echt de schuld van de werkgever en in zijn kielzog de casemanager.

Eigen schuld, dikke bult. Want diezelfde Wulbz uit 1996 schrijft voor dat de werkgever bepaalt of de werknemer recht heeft op ziekteverlof met loondoorbetaling. Dat recht wordt vastgesteld door de leidinggevende, eventueel met hulp van de bedrijfsarts. Ziekteverlof aanvragen heet dat. Dus als je die kale voetbalanalist nodig hebt om je personeel uit de sofa te krijgen, ben je zelf als werkgever laks geweest. Maar nu vertel ik alweer niets nieuws. Voorlopig gaat een groot deel van u, net als wij, eerst met vakantie. Ik wens u een mooie zomer toe en in september zijn we er weer

Reageer op dit artikel