blog

Humaniteit in het bedrijf

Veilig werken

Je bent nog maar een pril mensje en vlak voordat je jouw oogjes toe doet om te gaan slapen merk je dat Beertje in je bedje ontbreekt. Pappa en mamma bellen opa en oma, waar je geweest bent, de opvangjuf, waar je was opgevangen en de ouders van Laetitia, waar je had gespeeld, maar niets mag baten. Je bent ontroostbaar. Pappa en mamma zijn ten einde raad, zij hebben nooit geleerd om met zo’n situatie om te gaan en terwijl jij jouw longetjes uit je lijf krijst van verdriet, vertellen zij elkaar dat slaan niet mag en vast ook niet zal helpen.

Humaniteit in het bedrijf

Je bent nog maar net getrouwd en jouw lieve man wordt getroffen door benauwdheid, misselijkheid en een ernstige pijn op de borst. In wilde paniek naar het ziekenhuis waar het inschrijven wat moeilijk loopt, omdat jij je eerst had moeten melden bij de huisarts. Vervolgens stelt de medische staf alles in het werk om anderen te helpen, maar jouw man zien ze net te laat zitten, of dan al liggen. De verpleger van dienst kijkt je hulpeloos aan en zegt: “Nou mevrouwtje, dat is niet goed verlopen, voortaan wel eerst even langs de huisarts gaan he? Of de huisartsenpost”. “Mijn condoleances met uw man en ik zal u even het foldertje Dood en wat nu? meegeven. Zult u misschien wat aan hebben.”

Stel, je werkt bij een (denkbeeldig) bedrijf, ergens in Noord Brabant, laten we zeggen Drunen, waar ze (ik noem maar wat) scheepsschroeven maken. Vroeger een familiebedrijf maar nu overgenomen door een (bij voorbeeld) Scandinavische Moloch met minstens een trema in de naam. 2008 was een topjaar, in 2009 verkondigt de directeur dat de zaken ondanks de kredietcrisis booming verlopen en in 2010 worden jij en 569 andere mensen op straat gedonderd omdat de productie naar China wordt verhuisd. Personeelswerkers worden ingezet om de werknemers met een positief gevoel te laten vertrekken.

Dit soort dramatische gebeurtenissen kunnen invloed hebben op de mensen zelf, maar ook, afgezien van het eerste voorbeeld, op hun gedrag in de (veranderende) organisatie.  Voor wie hier iets over wil leren en tegelijkertijd in deze moeilijke tijden een beter rendement uit zijn personeel wil halen, wordt binnenkort in Doorn een symposium gehouden met de beeldende titel: Over de Rooie.

Arthur Mac Gillavry is HR medewerker bij een groot bedrijf dat zelf zeer zorgvuldig omgaat met haar medewerkers.

Reageer op dit artikel